Economia 03/07/2019

El Corte Inglés ven l’edifici de Francesc Macià per 151 M€

El centre tancarà les portes a finals del 2020 i queda en mans d’una ‘family office’

Paula Clemente
2 min
El Corte Inglés ven l'edifici de Francesc Macià a un particular

BarcelonaEls moviments a El Corte Inglés no s’aturen. La notícia, aquesta vegada, és la venda de l’edifici que l’empresa té al costat de la plaça Francesc Macià, a Barcelona. L’import de l’operació seran 151,5 milions euros i el comprador és un particular “molt interessat en l’edifici” el nom del qual no ha transcendit. L’única dada que han avançat fonts de la companyia a l’ARA és que es tracta d’una family office : una eina d’inversió dedicada a gestionar el patrimoni d’una família.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia seguirà a l’edifici, en règim de lloguer, fins al desembre del 2020, quan el centre comercial tancarà les portes oficialment, segons han confirmat les mateixes fonts. Amb el cessament de l’activitat d’aquest edifici el grup de distribució espanyol mantindrà a Barcelona els centres de plaça de Catalunya, Diagonal, Portal de l’Àngel i Can Dragó, a més de l’Hipercor de la Meridiana.

El pla inicial estableix que sigui el centre de Diagonal, per la seva proximitat, el que absorbeixi l’oferta de productes de l’edifici tancat, i que les gairebé 400 persones que hi treballen siguin reubicades en els diferents establiments del grup. Segons diuen des d’El Corte Inglés, tenen prou capacitat per acollir el canvi i un marge d’un any i mig per fer-ho.

Aquesta mateixa primavera el grup va anunciar que començaria a desinvertir en immobles que no considera puntals. Aquest moviment, anticipat a finals de l’any passat, inclou 14 edificis comercials i d’oficines, 65 actius immobiliaris de diversa índole i 16 parcel·les. En conjunt, 95 actius “no estratègics” que la consultora PwC s’encarregarà de gestionar amb la intenció de tancar la venda d’una part durant aquest exercici.

El pla de desinversió

El grup, immers en una guerra entre accionistes pel seu control, posava a la venda actius que representen una desena part de la seva superfície total -10 milions de metres quadrats- i, segons indicava llavors la companyia en el fullet d’emissió de bons, tenia un valor de 17.000 milions d’euros. De moment, El Corte Inglés ja s’ha desprès del centre de Los Arcos, a Sevilla, i del de Bahía Sur, a Cadis, per 36,8 milions.

L’objectiu del pla era reduir el deute del grup, que al tancament de l’últim exercici (el del 2018) se situava en més de 3.300 milions d’euros, 467 milions menys que el 2017. Tot i això, les mateixes fonts d’El Corte Inglés han negat que la venda de l’edifici de Francesc Macià s’emmarqui en aquest pla.

En el seu últim exercici fiscal, tancat aquest febrer, el grup va anunciar uns ingressos que superaven els 15.000 milions d’euros, un 1,1% més que l’any anterior, i que els van reportar uns guanys nets de gairebé 260 milions, en aquest cas un 28% més que el 2017.

EL DEUTE I EL BENEFICI DE L’ÚLTIM EXERCICI

3.300

milions d’euros de deute tenia El Corte Inglés al tancament de l’últim exercici. La xifra implica que l’ha reduït en 467 milions des del 2017

15.000

milions d’euros són els ingressos que el grup va declarar el 2018. Es tracta d’un 1% més que l’any anterior

stats