Economia 19/03/2019

Els sous dels catalans superen l'IPC per primer cop des del 2015

Els salaris augmenten dues dècimes per sobre del cost de la vida

Elisabet Escriche
3 min
Els sous dels catalans superen l'IPC per primer cop des del 2015

BarcelonaEls treballadors catalans van guanyar poder adquisitiu per segona vegada en l’última dècada. Va ser un guany molt modest, de tan sols un 0,2 punt percentual, però almenys va permetre que els salaris cresquessin per sobre del cost de la vida. Des del 2009, això només ha passat en dues ocasions:el 2015 i el 2018.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística, el cost salarial –que inclou el sou base, complements i pagaments d’hores extraordinàries– va créixer el darrer trimestre de l’any passat un 2% en el conjunt de l’any passat;en canvi, la inflació va ser lleugerament més moderada i va créixer un 1,8% el conjunt de l’any. En concret, a Catalunya el cost salarial va situar-se en els 2.050 euros mensuals, la quarta xifra més alta de tot l’Estat per darrere de País Basc, Madrid i Navarra, respectivament.

“L’augment [dels salaris]és una bona notícia perquè pot contribuir al consum”, assegura Raúl Ramos, professor d’economia aplicada de la Universitat de Barcelona. Ara bé, segons aquest professor, s’haurà de veure com evoluciona per valorar si es tracta d’un augment “puntual”, tenint en compte que hi ha “precarització dels nous llocs de treball”.

Al conjunt d’Espanya el creixement del cost salarial va ser de l% respecte el darrer trimestre del 2017. Tenint en compte que la inflació a tot l’Estat va créixer un 1,7%, els salaris dels espanyols, de mitjana, sí que van perdre poder adquisitiu.

Pel que fa el cost laboral –que inclou a més del cost salarial les cotitzacions a la SeguretatSocial– per treballador a Catalunya també va augmentar però dues dècimes menys (1,8%). El cost laboral mitjà a Catalunya va ser de 132 euros més que la mitjana a Espanya, que es va situar en els 2.692 euros. A l’Estat, l’augment del cost laboral va ser el 2018 d’un 0,9%, la meitat que a Catalunya, però el segon creixement més important des de l’any 2015.

Ahir, per cert, l’INE també va publicar les dades de renda per càpita de les diferents províncies, amb protagonisme del País Basc, Madrid i Navarra. Àlaba és la província més rica d’Espanya (36.066 euros per càpita), seguida de Madrid(32.857 euros). Per trobar la primera província catalana cal baixar a la sisena posició, on apareix Tarragona (29.724 euros). Després la segueixen Barcelona, Tarragona i, més avall, Lleida.

Costos per sectors

Per sectors, el cost laboral per treballador a la indústria a Catalunya va ser l’any passat de 3.610 euros mensuals per treballador, un 0,3% més que l’any anterior.A la construcció es va situar en els 2.962 euros mensuals, (1,3% més) i el creixement més important es va registrar en el sector més mal pagat, el dels serveis, en el que el cost laboral va créixer fins als 2.723 euros mensuals per treballador, un 2,4% més que l’any anterior.

Però en el conjunt de tot l’Estat, en canvi, el sector econòmic on més van créixer els costos laborals va ser el de la construcció, amb un augment del 2,1% respecte a l’any anterior, fins els 2.801 euros mensuals.En el sector dels serveis l’increment va ser d’un 1%, fins els 2.583 euros mensuals per trebalador; i finalment, a la indústria, el creixement va ser de només un 0,2%, però es va arribar als 3.252 euros mensuals per treballador.

Pel que fa a la Unió Europea el percentatges de creixement dels costos laborals van ser superiors que a Espanya. Els costos salarials per hora a la zona euro van incrementar-se un 2,3% entre octubre i desembre del 2018, just el mateix augment que el trimestre anterior i el mateix percentatge que l’augment dels costos laborals al conjunt de la Unió.

stats