Economia 26/02/2021

Les cotitzades catalanes deixen de guanyar 4.200 M€ l'any de la pandèmia

La caiguda va superar el 70% a l'Íbex-35, on cap empresa va millorar els resultats del 2019

3 min
El 2020 de les cotitzades catalanes

BarcelonaEl diagnòstic és gairebé unànime. La pandèmia ha deixat un extens rastre de números vermells a les empreses cotitzades catalanes que ha quedat confirmat aquest divendres amb les darreres presentacions de resultats. Entre les que ostenten el rang de l'Íbex-35 i la resta de valors del mercat continu, van baixar més de 4.200 milions d'euros en beneficis. És a dir, una caiguda de gairebé el 70%. Un any enrere, abans de l'emergència sanitària del coronavirus, la suma dels guanys superava els 6.100 milions. El 2020, doncs, les cotitzades catalanes van embutxacar-se vora 1.900 milions. Tot i així, el cop va ser més dur a l'Íbex-35 català, on la caiguda va ser superior a la del continu i cap empresa va millorar resultats respecte a l'exercici anterior.

Banca

CaixaBank resisteix l'embat i el Sabadell eixuga els guanys

Els dos grans bancs catalans van superar l'any de la pandèmia sense entrar en el terreny de les pèrdues. No obstant, en el cas del Sabadell, el covid-19 va retallar els beneficis un contundent 99% fins a deixar-lo en 2 milions d'euros. L'entitat financera, a les portes del relleu de Jaume Guardiola com a conseller delegat, havia provisionat  2.275 milions d'euros per fer front als possibles problemes econòmics derivats de la crisi. La contingència també va fer que CaixaBank reservés 1.252 milions per anticipar-se a l'impacte. Així i tot, la caiguda dels guanys va ser inferior a la del seu competidor: un 19% menys i 1.705 milions de benefici just abans de la macrofusió amb Bankia.

Farmacèutiques

El sector esquiva el cop amb l'excepció d'Almirall

La indústria farmacèutica ha viscut l'últim any des de la primera línia i aquest protagonisme també es reflecteix en els resultats. Reig Jofre, que produirà la vacuna de Janssen contra el covid-19, va aconseguir elevar els beneficis un 14%, fins als 5,6 milions d'euros, i va registrar el segon increment percentual més alt de totes les cotitzades catalanes. Grifols va restar un 1% als guanys del 2020 en comparació amb els del 2019, fins a 618 milions. A la biotecnològica Oryzon Genomics, el sotrac va mantenir-la en pèrdues, però es van reduir un 48% i ara freguen els 4 milions. La nota dissonant en aquesta tendència va ser Almirall. La farmacèutica de la família Gallardo va veure com els beneficis queien un 29%, fins als 74 milions.

Energètiques

Naturgy torna a les pèrdues en plena opa d'IFM

Aquesta setmana Iberdrola i Endesa certiticaven l'increment astronòmic dels beneficis, però les energètiques catalanes han tingut un 2020 molt menys sucós. Naturgy va haver d'entomar unes pèrdues de 347 milions d'euros en plena opa del fons australià IFM. D'altra banda, Audax va salvar els mobles i finalment va tancar l'any amb 26 milions de guanys, quasi un 4% més.

Immobiliari

Retrocés general al sector del totxo

La darrera crisi econòmica va enganxar de ple les empreses de la construcció. Aquesta vegada el sector no és el més damnificat, però les quatre cotitzades catalanes del negoci immobiliari van empitjorar els resultats el 2020. El retrocés més evident va ser el de Renta 4, que va passar de guanyar 17 milions d'euros a perdre'n 8,8 en un sol exercici. Colonial, que cotitza a l'Íbex-35, també va patir una caiguda del 99% en els beneficis, que van quedar reduïts a 2 milions d'euros. En el cas de Desa, que el 2019 s'acostava al milió d'euros de guanys, la companyia va anotar una davallada del 60%. L'efecte va ser similar a Cevasa, que s'ha quedat pràcticament en punt mort. No obstant, si sumem la cimentera Ciments Molins en aquesta categoria sí que hi hauria un tímid vencedor. El grup va registrar un increment del 3% en els guanys, que se situen en 93 milions.

Serveis

eDreams entoma el càstig del covid al turisme

Encara no podem saber la magnitud de la tragèdia, però l'única cotitzada catalana del sector turístic ja reflecteix l'impacte del coronavirus en aquesta indústria. En un any marcat per les restriccions a la mobilitat tant domèstica com internacional, l'agència de viatges online eDreams va perdre gairebé 70 milions d'euros en els primers nou mesos del seu exercici fiscal. Els serveis d'ITV d'Applus van deixar enrere els 55 milions de beneficis del 2019 per registrar unes pèrdues de 158 milions, mentre que l'asseguradora Catalana Occidente va reduir els guanys un 36%. En el cas de Cellnex, la gestora de torres de telecomunicacions justifica l'increment de les pèrdues pel ritme inversor frenètic que ha mantingut durant el 2020.

Indústria

Millora de resultats enmig d'una onada de tancaments

El sector manufacturer català ha resistit l'últim any a batzegades i els seus resultats no deixen un retrat uniforme. El fabricant de piscines Fluidra va assolir l'increment de benefici més destacat de totes les cotitzades catalanes, després de disparar-se de 8 a 96 milions. També la paperera Miquel y Costas va aconseguir impulsar un 14% els guanys. No obstant, en el cas de la indústria agroalimentària, els productors de fruits secs Borges i Ecolumber van empitjorar els comptes un 223% i un 60%, respectivament.

stats