Economia 26/02/2021

La pandèmia frena el benefici de Grifols, que guanya 618 M€ el 2020, un 1,1% menys

La companyia xifra en 155 milions la factura del covid

2 min
Acord de Grifols a Egipte per desembarcar a l’Orient Mitjà i l’Àfrica

La multinacional catalana d'hemoderivats Grifols va guanyar 618,5 milions el 2020, un 1,1% menys que el 2019, en un exercici marcat per l'impacte de la pandèmia del covid-19, que va suposar uns 155 milions sobre el benefici brut d'explotació del grup, segons ha comunicat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Els ingressos de la companyia van créixer un 4,7%, fins als 5.340 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Grifols ha explicat que, finalment, ha limitat al 15% l'impacte pel covid-19 en el subministrament net de plasma el 2020 i que, de cara a 2021, està preparada per augmentar els seus nivells d'aprovisionament de plasma a mesura que avanci la vacunació i disminueixin les restriccions.

El covid-19 va afectar la divisió de Bio Supplies, que integra la venda de productes biològics per a l'ús no terapèutic i la venda de plasma a tercers. Els ingressos d'aquesta divisió van ser de 224 milions d'euros, quasi un 16% menys respecte a l'any anterior, bàsicament pel descens de la venda de plasma a tercers. L'impacte de la pandèmia també es va notar en la divisió hospitalària, que va registrar unes vendes de 119 milions d'euros, un 11,7% menys. Aquesta línia de negoci es va veure afectada per l'alentiment de determinades inversions i tractaments que fan alguns hospitals.

En canvi, la divisió de Bioscience va liderar el creixement, amb unes vendes de 4.243 milions, un 6,2% més que l'any anterior, per la forta demanda de les principals proteïnes plasmàtiques, especialment immunoglobulines i albúmina, així com el bon comportament dels nous productes llançats al mercat. També va créixer la divisió Diagnostic, especialment la segona meitat de l'any, que va elevar les seves vendes fins als 776 milions d'euros, un 5,8% més. Destaca en aquesta divisió la contribució, principalment a Espanya, de la prova diagnòstica de detecció del SARS-CoV-2 desenvolupada per Grifols, que va ser el principal motor de creixement.

Investigació del covid-19

La companyia ha continuat invertint en recerca i desenvolupament el 2020, un àrea a la qual va dedicar 298 milions d'euros, el 5,6% dels ingressos. Més d'11,5 milions d'euros es van destinar a projectes d'investigació relacionats amb el covid-19. La companyia té més de 1.100 empleats dedicats a tasques d'R+D+I.

Grifols promou investigacions relacionades amb el covid-19 als Estats Units, Espanya i Alemanya, amb assajos clínics amb productes derivats del plasma, i lidera el desenvolupament d'immunoglobulines contra el SARS-CoV-2 a partir del plasma de persones que han superat la malaltia. Aquest 2021 l'empresa ha posat en marxa un nou assaig clínic a Espanya per avaluar una immunoglobulina contra el coronavirus d'administració subcutània que oferiria una protecció immediata després d'exposar-se a virus.

Durant el 2020, Grifols va continuar amb el seu pla d'inversions per ampliar la capacitat productiva, al qual va destinar 308 milions d'euros. A més, tot i la pandèmia, la companyia manté una bona posició de liquiditat, amb 1.500 milions euros, mentre que el seu endeutament net s'ha situat en 5.714 milions d'euros al tancament del 2020. La companyia, després del seu refinançament tancat el 2019, no ha de fer front a venciments ni amortitzacions importants fins al 2025.

stats