Economia 03/11/2021

El covid passa factura a la DO Empordà: les vendes cauen un 20% per la gran dependència de la restauració

Els cellers esperen tancar l’any amb xifres semblants al 2019

2 min
Imatge d'un penjoll de raïms a la vinya del camí de Mollet de la DO Empordà

GironaElls cellers de la DO Empordà encara no han recuperat les xifres d'abans de la pandèmia: el primer semestre del 2021 han registrat un 20% menys de vendes que el mateix període del 2019. El president de la DO Empordà, Xavier Albertí, ha exposat que el descens era conseqüència de les restriccions que ha patit el món de l'hostaleria, on es concentra el gruix dels seus clients. “Per als cellers petits, que són els majoritaris, els restaurants ho són tot. Segurament som la DO més dependent de la restauració a Catalunya i per això ho hem notat d’una manera especial”, ha valorat Albertí, que també ha recordat que, durant els sis primers mesos del 2020, en ple confinament, la comercialització va caure un 36%. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, des de la DO esperen que, abans de tancar l’exercici, es pugui tornar a les dades d'abans del covid: “Tenim encara mig any al davant i hi està havent una recuperació prou important que s’ha d’acabar notant”.

Superar les "reticències" del mercat barceloní

Per aconseguir millorar registres, la DO Empordà ha engegat una campanya que, amb el lema "El caràcter d'un vent, l'esperit d'una gent", té un doble objectiu: potenciar els trets diferencials dels vins empordanesos i "conquerir" el mercat barceloní. Així, d'una banda, volen posar en valor les vinyes velles i dues varietats autòctones i tradicionals empordaneses: la garnatxa i la carinyena. “És l’única zona vinícola que compta amb les tres coloracions de les dues varietats: la blanca, la roja i la negra”, ha ressaltat Albertí.

A més, el president de la DO ha assenyalat que volen fer forat a la capital catalana, on encara hi ha reticències per adquirir els seus vins: “A Barcelona hi ha un cosmopolitisme mal entès que fa que costi més vendre vi del país. A més, no estem sols: som una de les deu DO catalanes i potser ens feia falta donar una imatge més clara i definida”. Actualment, el 60% dels vins empordanesos es venen a les comarques gironines, entre un 25% i 30% a Barcelona, entre un 2% i un 3% a l'Estat i un 12% s'exporten.

Pel que fa a la collita d’enguany, la campanya s'ha tancat amb 8,2 milions de quilos de raïm recollit, cosa que representa un 2% menys que la mitjana de l’última dècada. Durant la verema, l’estat sanitari de les vinyes era “excel·lent” i això els fa ser “molt optimistes respecte a les bones aptituds enològiques del raïm”. "Esperem una anyada de gran qualitat”, destaquen a la DO Empordà.

stats