Economia 17/01/2016

Creix l’ús del carbó per fer electricitat el 2015

La fi de les ajudes podria fer canviar el pes de cada combustible en la generació elèctrica

X.g.
2 min
El carbó ha augmentat el pes que té en la generació elèctrica a l’estat espanyol per les ajudes, però ara les podria perdre.

BarcelonaLa demanda d’electricitat a Espanya va créixer el 2015, cosa que es pot considerar un signe de la sortida de la crisi, tot i que l’augment va ser moderat, de l’1,8%, i es van assolir 248.000 gigawats hora (GWh), segons les dades de Red Eléctrica. Però l’augment va anar acompanyat d’un increment de l’ús del carbó com a combustible per generar energia elèctrica, fins al punt que aquesta font va passar a ser la segona a l’Estat, darrere de la nuclear i desplaçant l’eòlica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades de Red Eléctrica, del gener al desembre del 2015 la primera font de generació va ser la nuclear, amb un 21,9% del total, seguida del carbó amb un 20,3% i relegant l’eòlica al tercer lloc amb un 19%. Un any abans, l’electricitat generada a les nuclears suposava el 22% del total, pràcticament igual que el 2015, però el segon lloc el va ocupar l’eòlica amb un 20,3% del total, exactament el mateix percentatge que el 2015 va aportar el carbó. Aquest combustible el 2014 va aportar un 16,4% i ocupava el tercer lloc amb un percentatge fins i tot inferior al que va aportar l’eòlica el 2015.

Així, tot i els esforços mundials per descarbonitzar l’energia, tal com es va veure en l’última cimera de París del desembre, a Espanya el carbó ha guanyat pes a l’hora de generar energia elèctrica, cosa que podria posar en perill assolir els objectius europeus per al 2020. Malgrat aquestes dades del 2015, per al 2016 la majoria d’experts esperen una reducció de l’ús del carbó per a la generació elèctrica. Això passaria, sobretot, perquè queden en l’aire les subvencions al carbó estatal. Segons fonts del sector, l’any passat es va cremar carbó a les centrals tèrmiques però molta part eren estocs acumulats, que aquest any ja no hi són i, per tant, les empreses elèctriques no adquiriran grans quantitats de carbó si no està subvencionat. Això podria crear el que se’n diu un buit tèrmic, que ompliria una altra tecnologia, possiblement el gas.

De fet, el 2015 el gas ja va guanyar pes en la generació elèctrica, ja que un 10% de la producció es va fer a les centrals de cicle combinat, quan un any abans només va ser el 8,5%. I el ministeri d’Indústria ha decidit no enviar a Brussel·les l’esborrany del mecanisme que havia de regular les ajudes a la generació amb carbó de l’Estat amb data de l’1 de gener del 2015 després del demolidor informe de Competència que va indicar que aquest projecte no passaria el filtre europeu perquè es podia considerar les subvencions ajudes d’estat. Ara la patronal Carbunión i el ministeri d’Indústria han tornat al punt de partida per intentar elaborar un nou sistema.

stats