Economia 29/04/2019

Criteria busca comprador per a una part del grup d'aparcaments Saba

El hòlding inversor de La Caixa va comprar la totalitat de la companyia per 438 M€ l'estiu passat

Paula Solanas
2 min
Pàrquing de Saba

BarcelonaEl futur accionarial de Saba tornarà a canviar ben aviat. Segons ha avançat aquest dilluns Reuters, el hòlding de participades CriteriaCaixa ja estudia què fer amb la companyia d’aparcaments per deixar de tenir el control total del seu capital. Així doncs, la firma està estudiant una operació per vendre’s una part d’aquesta participació que, assegura Reuters, situa la valoració de Saba en prop de 1.200 milions d’euros. No obstant això, hi ha diverses opcions sobre la taula i no és clar si Criteria optarà per ofertes que adquireixen una participació minoritària o majoritària del grup.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El juliol passat el hòlding inversor de La Caixa va invertir 438 milions d’euros per passar de tenir el 50,1% a controlar la totalitat. En aquesta operació van sortir del capital de Saba els fons d’inversió Torreal (Juan Abelló), KKR i Proa Capital, que sumaven el 48% restant de la companyia. Aleshores Criteria va acabar comprant-los la seva part perquè no hi havia un altre comprador, però ara el hòlding reactiva aquesta venda.

Fonts del sector apunten que els possibles compradors serien grans fons d'inversió, principalment especialitzats en infraestructures. Tot i així, la voluntat de Criteria seria conservar una part de l'empresa, encara que en perdi el control. Saba és un dels líders del seu mercat i gestiona més de 350.000 places de pàrquing en diversos països del món a més d'Espanya.

Amb aquest nou moviment del hòlding inversor també es descarta de nou que Saba surti a borsa de moment. La companyia que presideix Salvador Alemany es va escindir del grup d'infraestructures Abertis el 2011 i des d'aleshores els seus propietaris han optat per esperar que creixés per fer el pas. El 2017 Saba va assolir un benefici net d'11,6 milions d'euros i en els últims anys ha fet adquisicions estratègiques com la compra del negoci d'Indigo a quatre països europeus.

Nous negocis

En un moment en què la mobilitat urbana s'està transformant, el futur de Saba no passa només per la gestió d'aparcaments. La companyia ha entrat amb força en el negoci digital a través de models relacionats amb el comerç electrònic. Per exemple, instal·lant punts on els usuaris poden recollir les compres que fan a través de la xarxa. A més, també vol convertir en oportunitat la irrupció del vehicle elèctric i posarà punts de recàrrega en el seus pàrquings.

stats