Publicitat
Publicitat

Els cursos de formació arribaran a la meitat d'aturats que l'any passat, un 23% del total

La retallada del govern espanyol limita l'oferta de cursos d'aquest any. Catalunya hi destinarà prop de 111 milions, un 30% menys que l'any passat

La convocatòria de programes de formació a aturats arribarà a menys de la meitat d'afectats que l'any passat per la retallada del 57% que ha fet el govern espanyol en matèria de polítiques actives d'ocupació. Concretament, 145.000 aturats catalans es beneficiaran d'algun programa davant els 295.000 del 2011.

Amb un atur de més de 615.000 persones, el 30 de juny, això vol dir que l'oferta formativa arribarà a poc més del 23% del total d'aturats. "En comptes de trossejar l'oferta per ampliar la cobertura, apostem per una millora de la qualitat", ha destacat aquest dilluns la secretària d'Ocupació, Esther Sànchez.

Com a novetat, aquest any, el 70% dels cursos que ofereixin tant entitats públiques com centres privats hauran d'incloure una acreditació amb certificats de rofessionalitat equivalents a graus mitjans o superiors de FP.

Entre les convocatòries previstes hi ha programes com ara el Joves per l'Ocupació, adreçat a nois i noies de 16 a 25 anys amb baixa qualificació o dèficit formatiu. Combinarà formació amb feina a través d'un contracte mínim de sis mesos. Està previst que arribi a 3.000 joves aturats.

També s'ampliarà el Forma i Insereix, un programa que fins ara es reservava a empreses –el va fer servir Seat per formar i contractar personal per a l'Audi Q3, per exemple– i que ara s'estén a empreses de treball temporal. Les ETT podran demanar subvencions per fer aquest programa sempre que es comprometin a contractar el 80% dels participants i en grups mínims de 75 persones. En el cas de centres de formació, tant públics com privats, el compromís és inserir en empreses el 60% dels participants.

Un tercer programa anirà orientat a les persones aturades sense prestació ni subsidi. Se'n beneficiaran 1.500 aturats que rebran formació i un contracte.

El pressupost dels vuit Centres d'Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) de la Generalitat comptaran amb un pressupost de 6,5 milions per arribar a uns 6.000 aturats.

El Consorci de la Formació Contínua de Catalunya comptarà amb 20 milions d'euros per fer formació a 53.000 treballadors, dels quals el 40% seran aturats.

La secretària d'Ocupació ha avisat les entitats formatives privades i públiques que col·laboren en les polítiques actives que hauran de canviar i adaptar-se a l'actual situació de restricció pressupostària. Sànchez ha demanat cooperació per aconseguir "millor qualitat formativa i financera" si no volen desaparèixer.

Més continguts de