Tecnologia
Economia 12/10/2022

Datumize fa un gir cap a les dades industrials

La companyia es fa amb un contracte per fer intel·ligents els establiments de Cepsa

2 min
Les oficines de Datumize.

BarcelonaQuè has de fer quan d'un dia per l'altre tots els teus clients s'han quedat sense negoci i estan acomiadant els seus treballadors? És la mateixa pregunta que es va fer fa dos anys Nacho Lafuente, fundador i conseller delegat de Datumize. La seva companyia es dedicava al programari per capturar i processar dades per a sectors com el turisme, el comerç o la logística quan va arribar la pandèmia del covid-19. "He estat dos anys sense vendre absolutament res", confessa a l'ARA. La seva "sort" va ser que feia pocs mesos l'empresa havia aconseguit finançament, però el panorama global els va obligar a fer un gir de 180 graus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Datumize van començar a treballar amb clients industrials en una cosa que no havien fet fins ara: dispositius de hardware. "Ens vam adonar que les dades interessants eren als objectes físics", explica Lafuente. El resultat va ser Datumize Edge, un sistema en forma de petita capsa negra que s'instal·la a la maquinària industrial per monitoritzar-la. Sovint els aparells als quals s'enganxa són cars de reposar quan s'avarien i la promesa de la companyia és que controlar les dades permet fer-ne un ús més eficient i evitar el desgast. Ho apliquen, per exemple, en els sistemes de refrigeració o de neteja, en el cas de les estacions de servei.

Chromecast per a benzineres

Precisament, les estacions de servei s'han convertit en la taula de salvació de Datumize, després que l'empresa guanyés un projecte d'un milió d'euros amb la multinacional alemanya T-Systems per aplicar la seva solució als establiments de la petroliera espanyola Cepsa. "Aquesta capsa la podem col·locar als boxs de rentat i als aspiradors", afegeix Lafuente. El dispositiu funciona de manera similar a com el Chromecast de Google converteix qualsevol televisor en una smart TV. Permet connectar les instal·lacions al pagament amb targeta o aplicacions amb descomptes i cobrament per minuts d'ús. "Una màquina que el fabricant no connecta a res, la fem moderna", diu el conseller delegat de Datumize.

L'empresa també ha provat aquest sistema en els aires condicionats d'Eurofred i hi veu potencial en sectors com el portuari o l'energètic. El pas previ és aconseguir finançament, recorda Lafuente, en un moment en què el capital risc ha tancat l'aixeta i les ajudes europees no els arriben. Actualment l'empresa manté una desena de treballadors, dels 17 que eren abans de la pandèmia.

stats