Economia 03/04/2019

Sánchez salva el decret que equipara el permís de paternitat i maternitat amb el suport dels independentistes

La diputació permanent aprova les mesures socials del PSOE amb la majoria de la moció

Laia Forès / Dani Sánchez Ugart
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, aquest dimecres a la diputació permanent.

MadridLa diputació permanent, l'òrgan del Congrés que funciona quan les Corts estan dissoltes, ha convalidat aquest dimecres els decrets econòmics i socials aprovats en les últimes setmanes pel consell de ministres, entre els quals hi ha el que iguala a 16 setmanes el permís per paternitat i maternitat el 2021, el decret del lloguer i el que recupera les ajudes per a aturats de llarga durada de més de 52 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La majoria de la moció de censura s'ha tornat a imposar a la dreta del PP aquesta tarda convalidant tots els decrets de Pedro Sánchez amb els vots a favor del PSOE, Podem, el PDECat, ERC, el PNB i Bildu. Tot i que els nacionalistes bascos són els que han deixat més en l’aire el seu suport fins a l'últim moment, fonts parlamentàries ja apuntaven a un vot favorable, que ha visibilitzat la dependència del PSOE respecte als partits petits que algunes enquestes apunten que es podria reeditar després de les eleccions del 28 d’abril. El líder del PP, Pablo Casado, ha burxat en aquesta dependència del president espanyol dels partits independentistes, i ha considerat una “indignitat” que el president espanyol hagi d’”implorar a un proetarra com Otegi”.

La diputació permanent ha aprovat el decret d'igualtat, que amplia la baixa paternal progressivament en els pròxims dos anys. De fet, des de l'1 d'abril els pares ja tenen vuit setmanes de permís. El decret també obliga les empreses a elaborar plans d'igualtat, si tenen més de 50 treballadors, i a facilitar les taules salarials si els treballadors ho sol·liciten. "Estem parlant d'igualtat material i real en l'àmbit laboral", ha subratllat la vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, durant la seva intervenció al debat. Tot i la tensió del període preelectoral, el govern de Pedro Sánchez ha aconseguit la convalidació d'aquest decret i de la resta, per bé que en alguns casos el decret s'ha validat per pocs vots de diferència.

Crítiques al PSOE per l'ús electoralista de la diputació permanent

Els partits, tant els que han votat a favor dels decrets com els que hi han votat en contra, han carregat contra el PSOE pel que consideren una utilització partidista i electoralista dels diferents decrets llei aprovats en els últims consells de ministres i de la diputació permanent, un òrgan previst només per a qüestions urgents. "Aquests decrets no són una urgència, són electoralistes. El PSOE ens posa en una situació difícil", ha asseverat el diputat del PDECat Carles Campuzano. "El govern estableix un precedent de cara al futur", ha advertit. Des de Ciutadans, la diputada Patricia Reyes ha carregat durament contra el PSOE: "No sé com no els cau la cara de vergonya".

El decret que inclou les noves mesures del lloguer, en vigor des del 6 de març, eleva a cinc anys els contractes d'arrendament i limita a dues mensualitats la garantia màxima exigida al llogater, mentre que el de les mesures laborals inclou la recuperació de les ajudes per als aturats més grans de 52 anys -que el govern del PP va limitar als aturats a partir dels 55 anys- i el registre horari per als treballadors.

stats