Economia 07/04/2016

El dèficit espanyol del 2015 baixa dues dècimes per una correcció d'Eurostat

El desequilibri queda en el 5%, encara vuit dècimes per sobre de l'objectiu. Montoro crearà una comissió d'experts per estudiar el finançament autonòmic

Dani Sánchez Ugart
3 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro / EFE

MadridNomés una setmana després que es coneguessin les dades de dèficit del 2015, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha informat aquest dijous que la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) ha modificat la liquidació provisional d'aquest indicador i ha rebaixat dues dècimes el tancament de l'any del conjunt de les administracions públiques. Així, sense ajudes financeres, Espanya va tancar el 2015 amb un dèficit del 5%, en lloc del 5,2% informat el passat 31 de març, mentre que si s'inclouen les ajudes financeres el tancament va ser del 5,08%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença a la comissió d'Hisenda del Congrés, Montoro ha explicat que la "modificació concerneix tots els estats de la UE" a petició d'Eurostat i consisteix a computar el 2015 els ingressos de la venda d'espai radioelèctric durant el lustre passat. Això significa una millora del dèficit de 1.600 milions d'euros, atribuïbles íntegrament a l'administració central, que passa d'un dèficit del 2,7% a un del 2,53%.

Amb això, el dèficit espanyol queda encara vuit dècimes per sobre de l'objectiu marcat per la Comissió Europea, que era del 4,2%, i no evita que l'Estat sigui assenyalat pels socis europeus, que li reclamaran més mesures per garantir l'equilibri fiscal.

Defensa de les mesures imposades a les comunitats

Montoro ha comparegut al Congrés a petició pròpia, per explicar les mesures imposades a les comunitats autònomes com a contrapartida del seu incompliment dels límits de dèficit imposat per Brussel·les. La compareixença ha arribat un dia després que l'Airef fes una estirada d'orelles al ministre, censurant-li que culpi dels desequilibris fiscals a les comunitats, sense tenir en compte si estan infrafinançades o si els objectius de dèficit són massa exigents.

El ministre ha tingut un discurs menys encès que la setmana passada, i ha anunciat la creació d'una comissió d'experts per estudiar el nou model de finançament autonòmic, que arrossega un retard d'anys. El ministre ha arribat a reivindicar, fins i tot, que cal tenir en compte que "les comunitats autònomes han rebaixat el dèficit a la meitat del que tenien el 2011", sense tenir en compte les transferències amb l'administració de l'Estat. Tot i així, el ministre ha tornat a fer valdre el límit de dèficit que ell mateix va imposar a les autonomies per recordar que són elles "les que queden més desviades".

"El govern segueix la recomanació de la Comissió Europea", ha dit Montoro per justificar les mesures de correcció imposades a les comunitats, i que s'han començat a materialitzar aquest mateix dijous, amb l'enviament d'una carta al vicepresident català, Oriol Junqueras, com va anunciar la setmana passada, en la qual se se li exigeix que es comprometi a no incrementar la despesa i a fer servir tots els ingressos extres que tingui aquest any per reduir el forat a les finances.

Montoro ha defensat que té la "tranquil·litat" que no està "demanant reduccions de despesa", sinó només que no gastin més, i ha tornat a explicar les mesures ja anunciades la setmana passada i que passen per l'exigència d'enviar un nou pla d'ajust -que avui ha anunciat que serà valorat també per l'Airef, tal i com demanava l'organisme supervisor del dèficit-. També s'exigirà la signatura d'un acord amb Farmaindústria amb un sostre de despesa en medicaments, i també que les comunitats hauran d'enviar un informe mensual de l'interventor autonòmic que certifiqui que la comunitat compleix la regla despesa. Aquest any, la regla despesa limita l'increment en l'1,8%.

A més, Montoro ha insinuat que es negocia amb Brussel·les una ampliaciód els límits de dèficit, que podria beneficiar les comunitats autònomes, segons fonts d'Hisenda.

stats