Economia 25/10/2016

El dèficit públic se situa en el 3,3% fins a l'agost

El dèficit de l'Estat es dispara un 20%, el de la Generalitat disminueix quasi el 90%

Ara
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés / EFE

BarcelonaEl dèficit públic -sense tenir en compte les corporacions locals- es va situar fins a l'agost en 36.936 milions d'euros. Aquesta xifra col·loca el dèficit en el 3,3% del PIB, només 6 centèsimes per sota del que es va registrar l'agost de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un percentatge de dèficit sobre el PIB que posa més difícil al ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, complir amb el nou límit pactat amb Brussel·les per a tot l'any del 4,6% del PIB.

Dèficit sense control: Montoro tanca el juliol amb 5.000 milions més de dèficit que l'any passatSegons les dades facilitades aquest dimarts pel ministeri, el dèficit de l'Estat al tancament dels 3 primers trimestres de l'any es va situar en 28.531 milions d'euros, que equivalen al 2,56% del PIB, i és inferior en 0,22 punts percentuals al tancament de l'agost, quan era del 2,78% del PIB, però un 20% superior a l'agost de l'any passat.

Quant a les comunitats autònomes, el descens és molt més important, ja que a l'agost el dèficit se situava en el 0,07% del PIB, quan un any enrere era del 0,8%, fet que significa un descens del 90,6%. En el cas de Catalunya va ser del 0,09% del PIB, un 87,6% menys que fa un any.

En la millora de les comunitats té un pes important la liquidació del model de finançament de l'any 2014 que es va fer al juliol. La mala previsió de l'Estat –que avança els diners a les comunitats amb bestretes sobre la previsió de recaptació i liquida segons la recaptació real quasi 2 anys després– va fer que al juliol l'administració estatal hagués de pagar 8.589 milions a les comunitats, 7.611 milions més que a la liquidació de l'any anterior.

Segons les dades d'Hisenda, aquesta injecció de recursos va permetre que el dèficit total de les comunitats pugés a l'agost a 802 milions i 7 comunitats tanquessin amb superàvit. En el cas de Catalunya, la necessitat de finançament era de 190 milions (el 0,09% del PIB), quan un any abans era de 1.541 milions (0,76% del PIB).

Respecte al dèficit de la Seguretat Social, pujava a 6.664 milions fins a l'agost, xifra que equival al 0,60% del PIB. En aquest cas destaca la millora dels ingressos per cotitzacions socials, que van augmentar el 3,3%, quan en el mateix període del 2015 només pujaven un 1,4%. Però el dèficit va augmentar en 0,28 punts percentuals per les menors transferències de l'Estat per finançar les prestacions d'atur.

Menys ingressos per renda i societats

De gener a setembre l'Estat ha generat uns ingressos de 126.093 milions d'euros, un 4,4% menys que l'any anterior. La caiguda en els ingressos per impostos sobre les persones –renda i patrimoni–, que van descendir un 12,6%, i la forta caiguda en l'impost de societats –que es pensa revertir amb la 'reforma exprés' que va entrar en vigor aquest mes–, no compensen l'augment del 2,2% de la recaptació per l'IVA (69.4645), que creix impulsat per la producció i les importacions.

Segons Hisenda, les despeses no financeres de l'Estat van baixar un 0,6% fins al tercer trimestre, per sumar 154.624 milions, fet que reflecteix les mesures de contenció de la despesa aprovades pel govern de Mariano Rajoy per intentar complir amb l'objectiu de dèficit. Entre aquestes mesures destaca la no-disponibilitat de crèdit i l'avançament del tancament dels pressupostos generals de l'Estat al mes de juliol.

stats