Economia 31/01/2017

L'ús del carbó per fer electricitat es dispara del 12% a quasi el 22%

La demanda elèctrica al gener puja un 7,4%, coincidint amb l'encariment de la llum

Xavier Grau
2 min
L’augment de l’ús dels combustibles fòssils per produir electricitat fa pujar el rebut de la llum a l’estiu.

BarcelonaLa demanda elèctrica es va disparar un 7,4% el mes de gener respecte del mateix mes de l'any passat, coincidint amb l'encariment del preu de la llum, que aquest mes ha marcat màxims des del mes de desembre del 2013, segons les dades de Red Eléctrica. Per fer front a aquesta demanda elèctrica, durant el mes de gener s'ha disparat l'ús del carbó, que ha passat d'aportar el 12,3% de la generació el gener del 2016 al 21,8% el gener del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Comprova a quina hora serà més barata la llumDe fet, ha crescut molt més la generació elèctrica amb carbó que la que es fa amb els cicles combinats de gas. El gas va aportar un 8,9% de la producció elèctrica el gener de l'any passat, i el gener d'aquest any ha aportat el 12,3%.

Generació elèctrica per tecnologies

L'ús del carbó per fer electricitat es dispara del 12% a quasi el 22%

Segons les dades de Red Eléctrica, la demanda elèctrica al gener ha assolit els 23.052 gigawatts hora (GWh), un 7,4% més que al gener del 2016 quan van ser 21.519 GWh.

Per atendre la demanda, amb la menor producció eòlica i hidràulica, ha augmentat l'us de les tecnologies més cares, especialment el carbó, i en menor mesura el gas.

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, s'ha proposat incidir en el mercat del gas per augmentar l'oferta al mercat Mibgas com a mesura per intentar abaratir el preu de la llum. No obstant, la generació amb cicles combinats de gas no és la que més ha pujat.

Segons les dades de Red Eléctrica, la producció eòlica al gener d'enguany ha estat de 4.789 GWh, un 14,6% inferior al mateix mes de l'any passat.

Menys renovables i més emissions de CO2

L'augment de la demanda elèctrica, juntament amb que hi ha hagut menys producció eòlica i hidràulica per les condicions climàtiques, han fet caure la producció de les energies renovables. El gener del 2017 la generació amb fonts renovables ha estat del 32,7%, mentre que al gener de l'any passat va ser del 46,4%.

Això ha afectat a les emissions. El 56,6% de la generació elèctrica al gener d'aquest any s'ha fet amb tecnologies que no emeten CO2, mentre que al gener del 2016 la generació sense emissions va fregar el 70%.

stats