Turisme
Economia 01/09/2021

La despesa dels turistes estrangers cau a mínims aquest any

Fins al juliol van arribar a Catalunya un 34% menys de visitants

2 min
Dos turistes arrossegant les  maletes ahir a la Rambla, un dels punts turístics més importants de Barcelona.

BarcelonaEl Consell General d’Economistes assegura que la millora de les dades de la pandèmia permetrà allargar la temporada turística, cosa que beneficiarà les empreses del sector i els nivells d’ocupació. Però la realitat d'aquest estiu és que el turisme interior estira del carro, perquè les dades dels visitants estrangers han baixat a mínims. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat aquest dimecres l’enquesta de despesa turística i moviments a les fronteres.

La primera conclusió és que la pandèmia ha pres a Catalunya el lideratge com a primera comunitat turística, que ara ocupen les Balears. La segona és que, del gener al juliol, han arribat al Principat un 34% menys de visitants que el mateix període del 2020 –que ja va ser un any dolent pel covid–, i que aquests turistes han gastat un 36% menys que durant el mateix període de l’any passat.

Si la comparació de les dades del gener al juliol del 2021 amb les de l’any passat mostren aquesta davallada, la diferència amb les del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia, és molt pitjor. Aleshores van arribar a Catalunya 11.283.366 turistes no espanyols. Aquest any, en el mateix període, n’hi han arribat 1.789.326, és a dir, un 84% menys. Els turistes estrangers que van arribar els set primers mesos de l’any a Catalunya van fer una despesa total de 1.762,39 milions d’euros. Aquesta xifra suposa un 85% menys del que van gastar durant els set primers mesos del 2019: 12.346,51 milions.

Al conjunt de l’Estat, la despesa dels turistes entre el gener i el juliol va caure un 23,2%, mentre que la xifra de visitants es va reduir un 25,8%. Però, malgrat les males dades del període, al juliol es va notar una millora: van arribar a Espanya 4,4 milions de turistes internacionals, un 78% més que el 2020, i van gastar 5.231 milions, més del doble que el juliol passat.

Temporada perduda

L’hostaleria catalana ha registrat més mals resultats del que s’esperava els mesos de juliol i agost –a excepció de Lleida, que ha superat temporades anteriors–. Girona i Tarragona amb prou feines donen per salvada la temporada i Barcelona no remunta. Ho han dit els professionals del sector a Catalunya en declaracions a Europa Press. 

El secretari general de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, assegura que “en moments puntuals” s’han superat les xifres d’ocupació del 2019 –l'any previ a la pandèmia–, cosa que ha vinculat directament al turisme català i espanyol i a la no dependència de l’estranger.

stats