Economia 17/01/2017

El deute públic espanyol baixa fins al voltant del 99% del PIB

Tot i continuar en màxims històrics, el creixement de l'economia ajuda l'Estat a apropar-se a l'objectiu del 99,4% del PIB fixat per Brussel·les

Júlia Manresa
2 min
El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va anunciar ahir al Congrés la mesura.

MadridEl creixement de l'economia ha donat un cop de mà al govern de Mariano Rajoy. El dia en què Brussel·les s'ha de pronunciar sobre les línies bàsiques dels pressupostos dibuixats pel govern espanyol, i tal com preveia el ministre d'Economia, Luis de Guindos, els últims mesos de l'any l'Estat està reduint lleugerament el seu nivell d'endeutament i ha aconseguit rebaixar-lo del 100% del PIB. Així, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya aquest dimarts, les administracions públiques espanyoles van tancar el novembre amb 1,098 bilions d'euros en deute, 4.787 milions menys que el mes anterior. En proporció del PIB, el novembre es va situar al voltant del 99%. El percentatge varia en funció de quina xifra del PIB es prengui. Si tenim en compte la projecció del govern, el nivell d'endeutament fins i tot arriba al 98%, mentre que si es pren l'última dada actualitzada de l'Institut Nacional d'Estadística, l'endeutament se situa gairebé al 99,4%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el quadre macroeconòmic presentat per Luis de Guindos a finals d'any, l'Estat complirà el tancament del 2016 amb un 99,4% de deute. La caiguda respecte al mes d'octubre és d'un 0,4%, però encara és un 2,4% superior al mateix mes de l'any anterior, ja que les administracions públiques arrossegaven al novembre 26.300 milions més de deute que un any abans.

Segons detalla el Banc d'Espanya, el gruix del deute està en valors a mitjà i llarg termini, un tipus de deute que suposa fins a tres quartes parts del total i, de fet, aquests valors creixen perquè el que cau són els crèdits no comercials i la resta de préstecs. Concretament es van reduir en 9.063 milions d'euros, fins als 183.404 milions. A més, aquests valors han caigut un 10%, si es compara amb el novembre de l'any passat.

Tot i això, l'estat espanyol continua engreixant el deute que les seves administracions contreuen amb valors a mitjà i llarg termini, que es van incrementar en més de 4.300 milions d'euros respecte de l'octubre i gairebé un 6% més que el novembre del 2015. A més, els valors a curt termini també van créixer, tot i que amb menys intensitat, i l'Estat va contreure 475 milions d'euros més de deute d'aquest tipus que a l'octubre, només un 0,15% més que fa un any.

El deute de les comunitats cau per primer cop des del 2007

El problema de l'endeutament públic de l'Estat és un dels principals maldecaps de les administracions públiques perquè ha esdevingut estructural i, segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), a un ritme molt inferior del desitjat. Segons els càlculs d'aquest organisme fiscalitzador dels comptes de l'Estat, el ritme de reducció constatat aquest any allunya encara més l'objectiu d'assolir un nivell de deute equivalent al 60% del PIB. Fa un any, l'Airef calculava que aquesta fita s'assoliria d'aquí a 20 anys, però a finals del 2016 va actualitzar l'informe i va retardar-lo fins al 2039.

En aquest sentit, l'Airef coincideix amb De Guindos quan el ministre assegura que l'Estat assolirà l'objectiu del 99,4% del PIB en deute per al 2016, però en el seu informe de finals d'any recordava que "existeixen elements incerts", com ara el fet que les comunitats autònomes "haurien d'augmentar el seu deute la resta de l'any, perquè encara s'han de desemborsar pagaments pendents del FLA extraordinari. Pel que fa a les corporacions locals, l'Airef assenyala que d'aquí a finals d'any destinaran part del superàvit a finançar el seu deute.

stats