Economia 24/01/2017

Dimecres, nou rècord del preu de la llum, que superarà els 100 €/MWh algunes hores

El lobi de les grans elèctriques assegura que el rebut només pujarà 9 euros

Ara
3 min
Per pagar  la llum hora a hora cal tenir un comptador intel·ligent amb lectura remota.

BarcelonaEl preu de l'electricitat en el mercat majorista tornarà aquest dimecres a batre rècords i se situarà de mitjana en 91,88 euros el megawatt hora (MWh), i en algunes hores superarà la barrera psicològica dels 100 €/MWh, segons les dades del mercat ibèric, Omie.

La mitjana de 91,88 euros de dimecres serà un 4,5% superior als 87,9 euros de mitjana de dimarts, i és el nivell més alt des de desembre del 2013, quan l'anterior sistema de fixació de preus per subhastes trimestrals es va substituir per l'actual.

El preu de la llum es dispara: calcula quant pujarà el rebut a final de mesEl preu mitjà de dimecres supera en un 4,4% els 88 euros de mitjana de divendres passat, que fins ara era el màxim des de desembre del 2013. Per trobar un preu superior als 91,88 euros d'aquest dimecres cal anar fins al 8 de desembre del 2013, que va ser de 93,11 €/MWh. No obstant, aquest preu encara és lluny del màxim històric diari de l'11 de gener del 2002, que va ser de 103,76 euros.

A més, aquest dimecres se superaran els 100 €/MWh a partir de les 20.00 h. A aquesta hora el preu fixat és de 101,70 euros, a les 21.00 h de 101,99 euros, i a les 22.00 h de 100,67 euros.

8 o 9 euros al rebut

L'encariment de la llum en el mercat majorista només afecta els clients que són en el mercat regulat, uns 12 milions de llars (48% del total), i té impacte en menys d'un terç del rebut, el relatiu al consum, ja que la resta són impostos i costos regulats.

Per això aquest dimarts el president de l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa) -la patronal o lobi de les grans elèctriques: Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, Viesgo i EDP-, Eduardo Montes, ha assegurat que l'encariment tindrà un impacte de 8 o 9 euros en el rebut mensual.

Montes s'ha defensat dient que les elèctriques "no tenen cap interès" que el preu de l'electricitat sigui tan alt. En una entrevista a Onda Cero ha raonat que els preus baixos incentiven el consum, "que és millor per al subministrador" i ha afegit que "els preus alts responen a uns costos més alts" i no al marge de les elèctriques.

Montes ha defensat el sistema de fixació de preus en el mercat espanyol, que "és exactament el mateix que a la resta de països d'Europa", i ha argumentat que de les elèctriques en depèn l'oferta, però les subhastes les supervisa la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i, per tant, "és molt difícil que hi hagi res que no sigui absolutament normal".

El president d'Unesa ha dit que no creu que hi hagi sospites sobre el comportament de les elèctriques, perquè el mercat està regulat i supervisat. Montes ha atribuït l'encariment a la manca de vent i aigua, i a l'aturada de centrals nuclears franceses. També ha argumentat que l'encariment no és un fenomen només espanyol sinó que també està passant a altres llocs que, fins i tot, tenen preus més alts, com França (116 €/MWh), Alemanya (101 €/MWh), Itàlia (99,7) o Bèlgica (114).

stats