Economia 07/06/2018

Un 71% dels directius desconeixen quina pensió cobrarien si es jubilessin ara, segons l'Eada

L'escola de negocis demana un pacte d'estat per blindar "les regles del joc de les pensions"

Natàlia Vila
2 min
Uns avis asseguts en un banc, aquest estiu.

BarcelonaUn 71% dels directius espanyols no saben calcular quina pensió els quedaria si es jubilessin ara mateix. Aquesta és la conclusió de l'enquesta 'Pensions: la visió dels directius i professionals', elaborada per l'escola de negocis Eada, que constata que només un 29% dels executius tenen la informació necessària per calcular, clarament, quina retribució els quedaria durant la jubilació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Un dels problemes més evidents és que cal conscienciació entre els directius perquè se sàpiga quin és el diferencial que tindran en els seus ingressos un cop els jubilin", ha explicat el Rafael Sambola, professor de finances de l'Eada, durant la presentació de l'informe. Segons l'autor d'aquest informe, la manca d'informació "resta capacitat a l'hora de pensar quina estratègia és millor seguir per complementar, si cal, la pensió".

Segons l'enquesta, a més, els coneixements sobre la futura pensió varien segons la franja d'edat. D'aquesta manera, només un 7% dels treballadors d'entre 30 i 40 anys saben calcular la retribució. Entre els 40 i els 50 anys, un 21% ja ha buscat la informació, i la xifra es dispara fins al 77% entre els treballadors que superen els 60 anys, que clarament "comencen a interessar-se molt" pel seu futur més immediat, segons remarquen els autors de l'estudi.

El 98% dels enquestats estarien d’acord a tenir informació complementària sobre la pensió i pensen que seria de gran utilitat per planificar les seves finances futures. Per aquest motiu l'Eada ha reclamat als governs "que no juguin amb les pensions" i ha reclamat un pacte nacional que blindi "les regles del joc de les pensions".

Entre les propostes d'aquesta escola de negocis també hi ha el fet que l'Estat informi els contribuents anualment sobre el seu estat de comptes per ajudar-los a tenir-ne una noció. A més, també ha proposat que l'administració ofereixi possibles escenaris als contribuents en funció del seu perfil.

El professor del departament de direcció de persones de l'Eada, Jordi Costa, també ha explicat que l'informe destaca que un 57% dels contribuents tenen clar que els ingressos de la jubilació no cobriran les seves despeses i un 10% intueixen que la paga no podrà cobrir tots els pagaments que hauran de fer. Aquest és un dels motius que ha portat un 71% dels directius enquestats a planificar un complement, "per si de cas": d'aquests, la gran majoria, un 76%, ho fan a través d'un pla de pensions privat.

En canvi, un 32% dels executius asseguren que no han fet cap planificació, i d'aquests, la majoria (un 40%) no ho fan perquè no poden econòmicament. Un 30% ha decidit voluntàriament no fer un pla de pensions perquè no creuen en la seva rendibilitat o els sembla poc atractiva i un 26% prefereixen tenir els diners disponibles al banc per a alguna urgència.

stats