Patronals
Economia Directius 16/02/2023

Així és el sou de Garamendi: 14 vegades el d'un treballador mitjà i al nivell d'un futbolista de Primera

El president de la CEOE, que s'oposava a apujar el salari mínim, rep entre 380.000 i 400.000 euros a l'any

3 min
El president de la CEOE, Antonio Garamendi.

BarcelonaAntonio Garamendi, president de la CEOE, va decidir l'any 2019 que seria el primer president de la CEOE que cobraria un sou. En el seu moment, però, la decisió no va generar cap polèmica. Quatre anys després i tot just acabat de reelegir en el càrrec, l'executiu basc sí que s'ha trobat en el punt de mira per la seva retribució: la setmana passada va anunciar que deixava de ser autònom i passava a ser contractat per la patronal espanyola (en un moviment dubtós, segons els experts) i es va apujar el sou un 3%, per deixar-lo entre els 380.000 i els 400.000 euros, segons fonts de la patronal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Que això se sabés pocs dies després que govern i sindicats pactessin la pujada del salari mínim interprofessional amb l'oposició explícita de la CEOE i del seu president, que ni tan sols va assistir a la reunió definitiva, ha afegit polèmica a l'assumpte. Garamendi va defensar que el salari mínim (de 1.000 euros en 14 pagues) s'apugés fins als 1.040, és a dir, un 4%, molt per sota del 8%, fins als 1.080, que es va aprovar. Aquests 1.080 euros, comptats en 12 pagues, equivalen a un salari brut mensual de 1.260 euros. La comparació amb els treballadors que cobren el mínim és dura: Garamendi guanya 26 vegades més que ells, amb un sou de 33.333 euros en 12 pagues o de 28.571 euros en 14. Si Garamendi compara el seu sou amb el salari mitjà que hi ha Espanya, els multiplicadors es mantenen: rep 16 vegades més que els 2.086 euros del salari mitjà de l'any 2021 —última dada disponible—, que es va incrementar aleshores un 2,4%, per sota de la millora del 3% de Garamendi.

Però què passa si es compara el sou del president de la patronal espanyola amb directius i presidents? Garamendi continua sortint afavorit a la foto: cobra 30.000 euros anuals més que la meitat dels presidents de l'Íbex-35, els no executius, que tenen un sou mitjà de 350.000 euros, segons dades de la CNMV. Si en comptes de mirar el selectiu espanyol es mira la resta d'empreses que cotitzen en borsa, el seu sou destaca encara més: cobra 100.000 euros més que tres de cada quatre presidents no executius (els que tenen un rol més similar al seu) i 34.000 euros més que la mitjana d'aquest col·lectiu, segons ha publicat Cinco Días.

El salari del president de la patronal, que és d'àmbit privat, també queda netament per sobre dels sous públics més ben retribuïts d'Espanya. El 2020, el salari públic més alt va ser el del president de la Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (CESCE), Fernando Salazar, que va cobrar 231.928 euros. El president de la Generalitat apareixia en aquell rànquing amb 130.000 euros i, també molt per sota de Garamendi, el president del govern espanyol amb 84.845 euros. Val a dir que tot i que la CEOE és una entitat privada que es finança amb les quotes d'empreses i organitzacions empresarials, el fet és que rep subvencions públiques, com en reben les organitzacions que li fan aportacions.

El sou de Garamendi sí que perd la comparació si es posa al davant dels grans banquers espanyols. Segons un estudi recent de l'Autoritat Bancària Europea, aquest col·lectiu va cobrar el 2021, de mitjana, 2,1 milions d'euros; només els banquers austríacs (2,4 milions) i els de Liechtenstein (2,3) sortien més ben parats. Aquest rànquing, que ha provocat fins i tot un qüestionament públic per part de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, revela també que a Espanya hi ha 221 directius o alts executius bancaris que cobren més d'un milió d'euros a l'any i que, per tant, més que dupliquen el sou de Garamendi.

Garamendi té un sou que es compara bé amb un altre col·lectiu privilegiat, el dels futbolistes de Primera Divisió. Si bé les estrelles tenen salaris molt superiors, el cert és que el sou mínim, segons el conveni del 2016, és de 155.000 euros a l'any, un terç del de Garamendi.

El salari del president de la CEOE té un afegitó: gairebé tots els presidents d'organitzacions d'empresaris d'àmbit autonòmic treballen de franc. I d'entre la minoria que cobra, només una patronal, la madrilenya CEIM, és transparent amb el sou del seu president, que puja a 139.956 euros, també molt per sota de Garamendi.

stats