Empreses
Economia Directius 12/02/2023

El retorn de l'hoteler preferit de la dreta madrilenya

L'empresari torna a agafar les regnes de la cadena hotelera Room Mate després de fer fallida

3 min
La Fiscalia demana quatre anys de presó i una multa de 4 milions per a Kike Sarasola

MADRID"Fa dos anys vaig estar a punt de perdre-ho tot i ara he tornat amb més força i il·lusió que mai. Com un fènix, he ressorgit de les cendres". Així definia l'empresari madrileny Kike Sarasola la seva tornada al món empresarial. Ho va comunicar el 12 de gener passat a través del no menys adequat espai de LinkedIn, la "xarxa professional i de negocis més gran", com defineix la mateixa plataforma digital. La sorpresa, però, no va ser tant el retorn, és a dir, el què, sinó el com. Sarasola reapareixia de bracet d'un vell conegut: la cadena hotelera que ell mateix va fundar, Room Mate Group, i que mesos abans havia fet fallida.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sarasola va fer el salt a la fama per ser l'amfitrió de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, quan es va contagiar de covid-19 a l'inici de la pandèmia. Malgrat aquest flirteig amb el poder, la pandèmia també el va esquitxar, com a la majoria de negocis dedicats al sector turístic, i va veure com hotels i apartaments havien d'abaixar les persianes. A més, en el seu cas l'empresa feia més de vint anys que no tenia beneficis.

Room Mate va presentar un concurs de creditors el mes de juny del 2022, malgrat que feia anys que estava en "fallida tècnica". De fet, el desencadenant del concurs va ser el rebuig per part de la Societat Espanyola de Participacions Industrials (SEPI) d'un rescat públic per valor de 52 milions d'euros. El motiu: no complir amb els criteris. El cert és que ni en un dels millors anys del sector turístic espanyol, el 2019, Room Mate va deixar de perdre diners. Aquell any la companyia va registrar unes pèrdues per valor de 7,4 milions d'euros, superiors a les del 2018, i una facturació de 40 milions, tal com va publicar Eldiario.es. Fins i tot la família d'Amancio Ortega ha volgut desfer-se de la participació que tenia a l'empresa i l'any passat la va posar a la venda.

Fons d'inversió al rescat

El calvari es va acabar quan dos fons d'inversió van aparèixer al rescat de la companyia. El canvi en l'accionariat l'estiu passat va suposar un punt d'inflexió en la continuïtat de la cadena hotelera. El fons Angelo Gordon i la cadena Westmont van prendre el 100% del capital de l'empresa en el marc del procés concursal que va tenir lloc al jutjat del mercantil número 14 de Madrid. Una compra que suposava un baló d'oxigen per a la companyia i, alhora, per a la vida empresarial de Sarasola.

Aquests dos inversors són els que han decidit que sigui l'empresari madrileny, fundador de la cadena, qui prengui de nou les regnes del negoci amb tentacles a Espanya, però també a Europa. "He tornat", anunciava entusiasmat Sarasola a finals de gener.

El procés per arribar aquí, però, ha tingut altres obstacles, a part dels econòmics. Sarasola va estar al punt de mira per presumptament haver propiciat la fallida de la companyia. Finalment, PwC, l'administrador concursal, el va descartar com a culpable i va eximir de responsabilitats la cúpula d'aquell moment, amb Sarasola com a cara visible.

A més, enmig d'aquesta supervivència per mantenir el timó de Room Mate, Sarasola també s'ha hagut de veure les cares amb el ministeri d'Hisenda. A finals del 2019, la Fiscalia va demanar quatre anys de presó, 916.452 euros en concepte de responsabilitat civil i una multa de 4 milions per a l'empresari madrileny. L'Àrea de Delictes Econòmics va afirmar que l'empresari madrileny, juntament amb el seu germà i la seva mare, va deixar de declarar 4,2 milions d'euros.

Amfitrió d'Ayuso

Sarasola va fer el salt a les portades dels mitjans de comunicació quan es va conèixer que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, residia en un dels seus apartaments a Madrid quan va ser diagnosticada de coronavirus, segons va avançar la revista Vanity Fair. Que Ayuso estigués confinada a l'hotel no era el problema. Sarasola s'havia deixat veure en actes vinculats al Partit Popular, però també a Ciutadans. El fundador del partit taronja, Albert Rivera, l'havia convidat en actes sobre la gestació subrogada i, de fet, Sarasola li va cedir durant dos anys un pis de 300 metres quadrats a Madrid.

La gran pregunta d'aquell servei prestat a Ayuso va ser qui es feia càrrec de la factura d'aquella habitació de luxe. Després de passar-se la pilota entre uns i altres sense aclarir-ho, la cadena hotelera va emetre un comunicat en què assegurava que Ayuso es faria càrrec "personalment" de la factura de l'apartament i que no tindria "cap cost per a la Comunitat de Madrid".

Sigui com sigui, i malgrat alguns fronts que encara estan pendents de tancar, com la facturació, la venda de les participacions de la família Ortega i la denúncia de Fiscalia, Sarasola veu amb optimisme el futur. "La possibilitat de reinventar-nos surt de les situacions més desfavorables", va escriure a LinkedIn

stats