Economia 26/04/2013

Per què diuen "desindexar" les pensions de l'IPC quan volen dir deslligar?

El govern espanyol recorre amb el terme "desindexació" a la possibilitat de deslligar l'evolució de les pensions de la inflació en un futur

Ara
1 min

BarcelonaEl govern espanyol ha utilitzat la paraula "desindexar" per referir-se a la possible desvinculació de les pensions i l'índex de preus de consum (IPC) en la futura reforma en què treballa l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Repetidament la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha referit a la "desindexació de les pensions" durant la roda de premsa del consell de ministres per explicar la possibilitat que l'evolució de les pensions deixi d'estar lligada només a la inflació en el futur.

Aquest és un dels escenaris que dibuixava l'informe que fa uns dies va fer circular el ministeri d'Ocupació i que apuntava a vies per dissenyar el sistema per fer sostenibles les pensions en el futur, el que s'anomena el factor de sostenibilitat.

El document obria la porta al fet que la inflació deixi de ser l'únic indicador per revaloritzar les pensions i es contemplin altres factors com ara l'evolució salarial o la competitivitat de l'economia.

Fins ara, les pensions a Espanya s'actualitzen anualment tenint en compte l'evolució de la inflació i prenent com a referència l'IPC del mes de novembre per actualitzar-les. Aquest any, però, aquest principi ja no es va complir i l'executiu ho va justificar per la necessitat de seguir els dictats d'austeritat de Brussel·les.

El 2011, el president socialista José Luis Rodríguez Zapatero ja va dictar una congelació de les pensions, exceptuant només les més baixes d'aquesta mesura.

stats