Alimentació

Dividend rècord i nou benefici milmilionari de Coca-Cola Europacific Partners

El regulador estatunidenc fa un requeriment a la companyia pel tractament comptable d'uns actius valorats en 11.874 M€

ARA
2 min
Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners.

BarcelonaL'imperi embotellador de Coca-Cola més gran del planeta va guanyar 1.669 milions d'euros l'any passat, un 9,5% més que el 2022. Es tracta de Coca-Cola Europacific Partners, el gegant liderat per la catalana Sol Daurella, que, a més, té previst repartir un dividend entre els seus accionistes d'1,84 euros per acció, el més important de la seva història.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha informat la companyia aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la facturació de l'any passat va elevar-se en termes comparables, fins als 18.302 milions d'euros, un 5,5% més que el 2022. "Ha estat un gran any per a Coca-Cola Europacific Partners", ha explicat el seu conseller delegat, Damian Gammell. Així, la companyia acomiada el 2023 amb un fort creixement dels ingressos i del benefici net.

En el cas del seu negoci a Iberia, els ingressos de l'any passat van créixer fins als 3.325 milions d'euros, un 9,5% més, una pujada similar a l'augment de la facturació de l'últim trimestre, que va tancar amb 755 milions d'euros. "El creixement del volum en el quart trimestre ha estat impulsat pel canal de consum fora de la llar i una sòlida demanda per part dels consumidors", ha explicat la companyia en un comunicat aquest dijous. També ha anunciat la finalització de la compra de Coca-Cola Beverages Philippines, juntament amb el fons d'inversió Aboitiz Equity Ventures, una operació anunciada a l'agost per 1.640 milions d'euros.

12.000 milions d'actius, en revisió

En l'informe financer publicat avui, la companyia també explica que l'any passat va rebre una notificació de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, en anglès) requerint-li informació per com va comptabilitzar uns drets d'embotellament en el seu balanç a l'informe anual de 2022. "A 23 de febrer, hi ha un comentari obert sobre la política comptable de llarga durada de la companyia i revelacions relacionades amb el tractament dels drets d'embotellament de The Coca-Cola Company (TCCC) com a actius intangibles de vida indefinida", diu la companyia.

Aquests actius estan valorats en 11.874 milions d'euros i, segons la companyia, "es van reconèixer com a resultat de combinacions de negocis i es valoren segons els fluxos d'efectius perpetus". Coca-Cola Europacific Partners diu que ha respost al requeriment i que continuarà en contacte amb el personal del regulador estatunidenc.

També assegura que si la política comptable de la companyia es reavalués per limitar la vida econòmica útil dels actius intangibles a la resta de termes contractuals dels acords de l'embotellador amb TCCC, els estats financers consolidats històrics i actuals de la societat haurien de ser ajustats per reduir el valor raonable dels actius intangibles i els passius per impostos diferits. "Tot el balanç resultant i els efectes del compte de pèrdues i guanys no serien efectius i no afectarien la generació i l'ús de beneficis distribuïbles per part de CCEP", afegeix.

Coca-Cola Europacific Partners, amb presència en 29 països i més 33.000 treballadors –dels quals 3.000 són a Espanya i 900 a Catalunya–, va fer els seus primers passos sota la marca Cobega des del carrer Almogàvers de Barcelona, d'on va sortir, l'any 1953, la primera ampolla de Coca-Cola al mercat espanyol. Ara, 70 anys després i després de diverses integracions, la fàbrica de la companyia a Martorelles té una capacitat de producció de 870 milions de litres a l'any.

stats