Economia 21/05/2019

La DO Cava planteja dividir els productors en quatre regions diferents

El nou mapa distingiria els caves catalans dels extremenys o valencians

Elisabet Escriche
3 min
Javier Pagés és el president del Consell Regulador del Cava.

Determinar a quina zona geogràfica concreta es produeix un cava va ser el principal punt de discrepància que va fer que el grup de cellers Corpinnat decidís abandonar la denominació d’origen (DO) Cava el gener passat, cosa que va provocar un terratrèmol que ha sacsejat tot el sector. L’anomenada zonificació era una qüestió que el Consell Regulador s’havia compromès a plantejar durant les negociacions amb els productors que, finalment, van acabar marxant. Però el projecte no va morir, i la DO ja estudia aquesta zonificació que permeti identificar a les etiquetes de les ampolles on s’ha fet el cava.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA, una comissió de la DO ja ha presentat una primera proposta que consisteix en dividir el cava en quatre grans zones: Catalunya, Aragó, Extremadura i Requena (a València). A partir d’aquí, la intenció seria fixar subzones -tal com reclamava Corpinnat-, tot i que de moment no se n’ha avançat cap perquè el projecte està en una fase molt inicial i podria variar.

El Consell Regulador celebra avui un ple en què es donaran detalls sobre com s’està desenvolupant aquest procés de zonificació. Fonts de la DO, però, van assegurar ahir a aquest diari que a la reunió no es parlarà de cap divisió dels productors sinó que s’explicarà de quina manera s’està fent l’estudi, quins experts hi estan col·laborant i amb quin calendari s’està treballant. “Encara està en una fase inicial”, van insistir des del Consell Regulador.

Al febrer, just després que Corpinnat marxés de la DO Cava, el president del Consell Regulador, Javier Pagés, ja va avançar que la seva intenció era que per la verema del 2020 ja es recollís el primer raïm del nou mapa del cava. Pagés no va voler detallar quantes regions tindria el nou mapa del cava, però sí que va avançar que una d’elles podria ser molt similar a la dels elaboradors de Corpinnat. Aquests nou cellers abasten un territori de 46 municipis situats entre les conques del Llobregat, el Gaià, el Tous, el Carme i la serralada prelitoral del Garraf. Corpinnat està format per Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí.

Un dels objectius de dividir per regions el mapa del cava és prestigiar el producte, la gran queixa dels cellers que n’han marxat. De fet, amb Corpinnat la DO Cava ha perdut un 40% dels seus caves de gran paratge, els de màxima categoria. A principis d’any la DO tenia 13 caves de gran paratge, cinc dels quals eren de cellers de Corpinnat. Són el Vinyes de Can Martí, de Torelló; Turó d’en Mota i Serrall del Vell, tots dos de Recaredo; Font de Jui, de Gramona, i Terroja, de Sabaté i Coca.

A banda dels gran paratge, a finals de l’any passat la DO també va fer una nova proposta per prestigiar el producte: va anunciar que a partir d’aquest any s’identificarien els caves de més qualitat com a premium. Per formar part d’aquest grup, els caves hauran de complir uns criteris de criança concrets, entre altres requisits. El que encara no s’ha concretat és de quina manera el consumidor veurà aquesta nova categoria.

Resultats a la baixa

A banda de tot això, la DO encara no ha presentat les vendes de l’últim exercici, cosa que acostuma a fer entre març i abril. El Consell Regulador ha assegurat que ho farà després de les eleccions d’aquest diumenge. Ara bé, fonts del sector han admès en petits cercles que els números “han anat a la baixa”.

stats