Economia 16/02/2015

Una dona ha de treballar 11 anys i mig més que un home per cobrar la mateixa pensió

La bretxa salarial entre homes i dones es dispara fins a un 24%, a nivells del 2002

Ara
2 min
Un grup de treballadors en una empresa de software

BarcelonaLa diferència entre el que cobren un home i una dona per la mateixa feina és la més elevada dels últims cinc anys, segons un informe publicat aquest dilluns per la UGT. L'estudi, titulat 'Treballar igual, cobrar igual', assegura que la bretxa salarial se situa actualment al 24%, un retrocés fins a xifres del 2002.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal com assegura aquest informe, per tal de cobrar una pensió de la mateixa quantitat, una dona necessita treballar 11 anys i mig més que un home en una feina del mateix valor. Les treballadores van cobrar poc més de 19.500 euros de mitjana anual, 6.144 euros menys que els homes, que en van cobrar 25.682.

Per comunitats autònomes, a Aragó i Navarra és on aquesta diferència es dispara més, i frega el 30%, mentre que Balears i Canàries registren taxes de prop del 17%.

El sindicat UGT ha publicat aquest informe amb motiu del Dia Europeu per la Igualtat Salarial, que se celebra el 22 de febrer. L'estudi s'ha elaborat amb les dades de l'última Enquesta Anual d'Estructura Salarial de 2012.

Al capdavant d'Europa

Si es contrasten les xifres espanyoles amb les de la resta de països europeus i se n'observa l'evolució des de l'any 2002, l'esquerda salarial s'ha anat eixamplant a l'Estat progressivament des del 2002 i, sobretot, a partir del 2007 amb la crisi econòmica. Per contra, la tendència del conjunt de la Unió Europea és a disminuir moderadament. El 2013, la mitjana dels 28 països europeus era del 16,4%, segons dades de l'oficina d'estadística de la Comissió Europea, Eurostat.

Pel sindicat, l'"absència de polítiques d'igualtat i la falta de vigilància del compliment de la llei que prohibeix aquests tipus de discriminació" en són les principals causes.

Durant els anys analitzats, entre 2008 i 2012, la bretxa salarial va ampliar-se en tots els sectors d'activitat, especialment l'educatiu i el sanitari (un 7,65% i un 6,02%, respectivament).

stats