L'economia catalana va créixer a l'estiu més de l'anunciat inicialment

L'impuls a l'activitat va ser de l'1,3% i va provenir sobretot de la inversió empresarial

3 min
La forta inversió de les empreses en béns d'equipament és un dels elements que expliquen el creixement del PIB català al tercer trimestre.

BarcelonaL'economia catalana va créixer durant els mesos d'estiu més del que s'havia calculat inicialment. L'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat, ha revisat a l'alça la taxa de creixement del producte interior brut (PIB), l'indicador que mesura l'activitat econòmica, per al tercer trimestre del 2021. La millora registrada per l'Idescat és notable: segons l'avançament de les dades publicat el 5 de novembre, l'economia catalana va créixer un 0,7% entre els mesos de juliol i setembre, una xifra que l'ens estadístic situa ara a l'1,3%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, la revisió ha situat la taxa de creixement definitiva a un nivell més similar al que s'esperava abans que es publiquessin les dades del novembre, segons el catedràtic d'economia de la UPF Albert Carreras. De fet, molts analistes apuntaven a un creixement proper al 2% intertrimestral, per la qual cosa el 0,7% anunciat al novembre quedava molt lluny dels pronòstics. La nova dada, doncs, s'acosta a les projeccions, tot i que encara està per sota.

No obstant això, la revisió també ha afectat, en aquest cas negativament, el creixement intertrimestral del segon trimestre, que s'ha corregit en una dècima i passa del 3,3% al 3,2%. Així doncs, l'economia catalana va tancar el mes de setembre amb un nivell d'activitat un 4,7% inferior al de finals del 2019, l'últim trimestre abans de l'esclat de la pandèmia.

La inversió va ser el que més va augmentar, amb un increment interanual del 8,4%. De manera desglossada, la inversió empresarial en béns d'equipament i altres actius es va incrementar un 14,2%, mentre que la inversió immobiliària només ho va fer un 1,7%. La demanda interna, concretament el consum de les famílies, va ser un 3,2% superior que un any enrere, una xifra que representa una moderació en comparació amb el segon trimestre, quan es va disparar un 21,9% en comparació amb el mateix període del 2020, quan l'activitat econòmica es va aturar pels confinaments més estrictes. Pel que fa a la despesa pública, va augmentar un 2,6%.

Aquestes dades tenen un component d'efecte base, és a dir, són xifres elevades perquè es comparen amb un any enrere, quan s'havia produït una caiguda històrica de l'activitat i s'havien paralitzat moltes inversions davant la incertesa de la pandèmia. El tercer trimestre del 2020 "s'havia de recuperar el turisme", però finalment la segona onada de contagis va tallar la recuperació, per la qual cosa quan el 2021 es van eliminar una part important de les restriccions, la recuperació és proporcionalment molt gran respecte un any abans. Carreras apunta que, per als economistes, l'efecte base està complicant les anàlisis, ja que aritmèticament distorsionen les xifres.

El saldo exterior també va registrar un creixement positiu, del 0,4% en relació amb el tercer trimestre de l'any passat, tot i que el saldo amb l'exterior es va mantenir sense canvis, la qual cosa vol dir que el saldo exterior de l'economia catalana amb la resta d'Espanya va ser positiu. La despesa dins del territori català de ciutadans estrangers va augmentar un 37,8% en comparació amb l'estiu del 2020, gràcies a la reactivació del turisme, que va ser més gran que un any enrere. Les exportacions de béns, en canvi, van avançar a un ritme més moderat, del 10%, mentre que les importacions van augmentar un 12%.

L'aixecament de restriccions impulsa el sector serveis

Pel que fa als sectors, el comerç va créixer un 12% interanual també com a resultat de l'aixecament de gran part de les restriccions a comerços, hostaleria, restauració i oci en general. El van seguir, amb un 4%, els serveis públics com la sanitat, l'educació i l'administració. Les activitats immobiliàries i professionals van augmentar un 1,8% i l'agricultura un 3,2%.

Pel que fa a la indústria, que havia sigut un dels motors de creixement des de l'esclat de la pandèmia, va seguir en la seva línia ascendent, però a un ritme més moderat, ja que s'havia recuperat abans que el sector serveis. Amb tot, l'activitat industrial es va incrementar entre el juliol i el setembre un 2,7%. La construcció, en canvi, va registrar un 0,5% de creixement al tercer trimestre.

stats