Economia 27/01/2016

L'economia catalana ja creix a un ritme precrisi

El PIB va augmentar un 3,7% en el darrer trimestre de l'any, un ritme que no es veia des de mitjans del 2006, segons la Cambra de Comerç de Barcelona

Elena Freixa
2 min
Miquel Valls i Joan Ramon Rovira en la presentació de l'informe de conjuntura./ACN

BarcelonaL'economia catalana creix a un ritme que no es veia des del 2006. El creixement de l'últim trimestre de l'any es va mantenir en el 3,7%, el mateix que en el trimestre precedent, i va situar el pols del PIB català en nivells previs a la recessió, segons la Cambra de Comerç de Barcelona. En aquest primer trimestre d'aquest any continuarà la bonança i l'economia avançarà un 3,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 2016, el ritme de l'economia no podrà seguir tan alt i anirà deixant-se dècimes pel camí, segons ha explicat el president de la Cambra, Miquel Valls. Això farà que el PIB avanci en el global de l'any un 2,8%, segons les seves estimacions, per sota del 3,2% amb què Catalunya va tancar el 2015.

Els nivells baixos del preu del petroli, però, obren un nou escenari que podria obligar a revisar a l'alça aquesta perspectiva d'increment del PIB del 2016, segons reconeix el mateix ens cameral.

Evolució del PIB

Corba del PIB català

El quadre macroeconòmic que dibuixa la Cambra, però, és un "cercle virtuós" que no es veia des de fa temps a Catalunya i que mostra que el procés polític sobiranista no ha tingut un impacte negatiu en l'evolució de l'economia, segons Valls. "La recuperació és un fet en l'economia real", ha insistit Valls.

Ha donat valor al fet que ja hi hagi un Govern a Catalunya i que actuï "amb prudència i realisme". "Això és el que tenen en compte les empreses i ho incorporen a les seves expectatives", ha afegit Valls. De fet, la confiança empresarial en l'evolució de l'economia és lleugerament superior a la del conjunt de l'Estat.

La demanda interna seguirà sent el motor de l'economia, com ja va passar el 2014, en què les vendes minoristes van créixer més d'un 3% i van tancar el segon any en positiu.

Pel que fa a l'ocupació, la millora del 2015 va ser del 3,1% si es miren les xifres d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya. Les previsions de la Cambra per aquest any rebaixen una mica el ritme de creació de llocs de treball, fins al 2,8%.

Demanda interna a l'alça

Comerç minorista a l'alça

Per sectors, el nou rècord turístic a què s'encaminava el 2015 va fer que els serveis fossin el principal motor, però la Cambra destaca la millora progressiva a la indústria (+2,4%) i fins i tot a la construcció, tot i que parteix de nivells molt deprimits. La construcció de nous habitatges entre el gener i l'octubre va avançar un 24%.

Les exportacions també seran l'altra gran pota on se sustentarà la recuperació, tot i que creixeran lleugerament per sota del 2015, un 5% aquest any davant el 5,6% del precedent. Les importacions, gràcies al consum intern, creixeran a un ritme més alt (un 5,5%) empeses per la bona marxa del consum interior.

stats