Economia 18/01/2021

La Xina esquiva la crisi del covid-19 i creix un 2,3% el 2020

El gegant asiàtic és l'única gran economia que tancarà l'any amb un creixement positiu

Dolors Rodríguez Puerto
3 min
Trànsit de camions al port de Qingdao, a la Xina.

PequinLa Xina, on es va originar el coronavirus, supera la crisi del covid-19 amb bona nota. El PIB va créixer un 2,3% el 2020. És la taxa de creixement més baixa des del 1976, però una dada envejable per a qualsevol de les economies desenvolupades que continuen paralitzades lluitant contra la pandèmia. La ràpida reactivació de l'economia després del control de l'epidèmia, juntament amb la injecció d'ajudes del govern per estimular l'activitat, ha donat el seu resultat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pequín confia que el 2021 serà l'any de la recuperació i prova d'això és que s'han compromès a presentar objectius de creixement, al contrari que l'any passat. S'espera que l'increment anual del PIB s'acosti al 8% per tornar a baixar els anys posteriors i situar-se al voltant del 5%.

Les xifres publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística superen les previsions que havien fet el Fons Monetari Internacional o agències com Bloomberg. És una dada que injecta optimisme en el gegant asiàtic, mentre que la resta del món, incloses economies asiàtiques com el Japó o Corea del Sud, continua lluitant per controlar els efectes del covid-19.

Les xifres mostren com en el quart trimestre del 2020 l'economia es va accelerar amb força: va créixer un 6,5% i va deixar molt enrere l'enfonsament del primer trimestre, amb un creixement negatiu del -6,8%. Era una situació que el país no vivia des de fa 45 anys i totalment desconeguda per a diverses generacions de xinesos que han crescut amb un augment anual del PIB del voltant del 10% i, per tant, amb una millora constant del nivell de vida.

Precisament és la desestabilització social que pot provocar una crisi econòmica una de les principals preocupacions del govern. Per això ha tornat a recórrer a la inversió pública en infraestructures combinada amb una bateria de mesures que inclou potenciar el crèdit bancari, les desgravacions fiscals i els cupons de consum.

La producció industrial es va disparar un 7,3% en el quart trimestre i va tancar l'exercici amb un augment del 2,8% anual. Les inversions en actius fixos es van expandir un 2,9% i la taxa d’atur se situa en el 4,7%. La Xina, de fet, s'ha beneficiat d'anar per davant a l’hora de passar la pandèmia. Ha aprofitat la demanda generada en les economies occidentals paralitzades pel covid-19 per impulsar les seves exportacions. La venda de material sanitari i també de productes tecnològics per passar els confinaments i teletreballar han impulsat el bon resultat de les exportacions.

El consum no acaba de revifar

El creixement té les seves ombres. El PIB puja per l'augment de la producció, però el consum no s’acaba d'enlairar malgrat les ajudes del govern. Les vendes minoristes van tancar l'any amb una caiguda del 3,9% interanual. I la despesa de consum es va disparar en els productes de luxe, cosa que va mostrar els desequilibris de la població. Els xinesos rics es van gastar 54.000 milions de dòlars en productes de luxe l'any passat.

La Xina encara el 2021 liderant la recuperació econòmica mundial i pot jugar el paper de motor del creixement com va fer en la crisi financera del 2008. Però la situació és diferent. Ara el gegant asiàtic intenta canviar de model econòmic i es replega sobre si mateix. El govern busca dependre menys de les importacions, especialment en el sector tecnològic, energètic i alimentari. I al mateix temps estimular el gran mercat intern, que es continua resistint a consumir.

Així i tot, la pandèmia pot posar en risc les perspectives. En contra de les previsions inicials, el covid-19 continua molt actiu a Occident i provoca un col·lapse econòmic que inevitablement a la llarga també repercutirà a la Xina. D'altra banda, els rebrots de l'epidèmia dins del país, tot i que molt controlats, han tornat a paralitzar per segon any les celebracions d'Any Nou. Els viatges i el sector turístic tornen a entrar a l'UCI, i també el consum, ja que les celebracions d'Any Nou són les festes més importants de l'any. Un seriós avís que la normalitat, fins i tot en el gegant asiàtic, trigarà a recuperar-se.

L'economia mundial, en xifres

-5%

L'economia alemanya es va contraure un 5% l'any passat. El motor econòmic europeu registra, així, el retrocés econòmic més important des de la crisi financera del 2008.

-12,4%

La Comissió Europea calcula que el PIB ha caigut a Espanya un 12,4% el 2020. La xifra encara no és definitiva però la previsió empitjora els números que va compartir el govern la tardor passada, que anticipaven una caiguda de l'11,2%.

-7,4%

La mateixa Comissió Europea preveu que el 2020 l'economia a la UE haurà retrocedit un 7,4%. A l'eurozona, la reducció del PIB serà del 7,8%, segons aquests càlculs.

stats