Pobresa

El canvi climàtic empobrirà Espanya un 18%

Un informe publicat per 'Nature' amb previsions per al 2050 indica que França i Itàlia en sortirien més ben parats

ARA
2 min
El Govern defensa els “bons resultats” del pla de sequera

MADRIDEls ingressos de l'economia mundial minvaran de mitjana en un 19% pel canvi climàtic fins a l'any 2050, i encara que les emissions de diòxid de carboni es redueixin dràsticament a partir d'avui, segons un nou article publicat a la revista científica Nature i elaborat pels investigadors de l'Institut d'Investigació de l'Impacte Climàtic de Potsdam (PIK), a Alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per arribar a aquesta conclusió sobre l'impacte de les condicions climàtiques sobre el creixement econòmic i, en particular, sobre la renda mitjana de la població, la investigació ha utilitzat dades de més de 1.600 regions de tot el món recopilades durant els últims 40 anys. Amb aquesta informació a la mà, a Espanya els efectes del canvi climàtic reduiran la renda mitjana en un 18% l'any 2050, gairebé tant com la mitjana mundial. Ara bé, es tracta d'una xifra més elevada que França (13%) o Itàlia (15%). El tímid bri d'esperança que aporta l'informe és que una actuació "dràstica i immediata podria limitar els danys en la segona meitat del segle, cosa que evitaria enormes pèrdues addicionals".

Impacte econòmic

Segons l'informe, els danys anuals provocats per l'ascens de les temperatures, les pluges i la variabilitat del clima s'estimen en 38 bilions de dòlars, i és probable que assoleixin els 59 bilions l'any 2050. De fet, el centre de recerca puntualitza que podrien fins i tot ser superiors si es tenen en compte altres fenòmens meteorològics extrems, com ara les tempestes o els incendis forestals. En aquest sentit, l'institut assenyala que "aquests danys són sis vegades superiors que els costos de mitigació necessaris per limitar l'escalfament global". És a dir, el xoc econòmic del canvi climàtic és superior a la despesa que necessària per intentar pal·liar els seus efectes.

Un dels autors de l'estudi, Maximilian Kotz, ha avançat que les reduccions d'ingressos es produiran per l'impacte del canvi climàtic en qüestions com el rendiment agrícola, la productivitat laboral o les infraestructures. En concret, "l'Àsia meridional i l'Àfrica seran les zones més afectades, encara que les previsions recullen impactes en la majoria de les regions", ha destacat Kotz. Per la seva banda, Anders Levermann, un dels altres autors, ha assenyalat la "considerable inequitat" dels impactes climàtics. "Es preveu que els països menys responsables del canvi climàtic pateixin una pèrdua dels ingressos un 60% superior en comparació amb els països amb més ingressos i un 40% per sobre dels països que més emissions generen", ha explicat.

stats