Compra frustrada

La catalana Reby demanda l’empresa que l’havia de comprar per 100 milions de dòlars

El fons canadenc SOL ha fet marxa enrere i Reby l’ha denunciat als tribunals de Delaware perquè se la forci a completar l'adquisició

2 min
Pep Gómez, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaAquest estiu, mentre el món tecnològic es distreia veient com Twitter intentava forçar Elon Musk a executar la compra de la companyia, un cas molt similar estava tenint lloc als mateixos tribunals de Delaware, als Estats Units. En aquesta ocasió, els protagonistes són una empresa catalana, Reby, i un fons canadenc, SOL Global Investments.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fa uns mesos, una filial d’aquest fons (House of Lithium) va decidir comprar Reby, una empresa de micromobilitat (té motos, bicis i patinets per compartir). El preu: 100 milions de dòlars. Però el temps ha anat passant i, d’aquests diners, només se n’han entregat una ínfima part perquè, aparentment, SOL vol fer marxa enrere.

Reby ha reaccionat demandant la companyia als Estats Units. Tot i que amb seu operativa a Barcelona, Reby té la seu social a Delaware, segons es detalla a la denúncia. Delaware és un estat conegut per la seva baixa fiscalitat i per les facilitats que ofereix a les empreses que hi tenen la seu. El president de Reby és l’emprenedor Pep Gómez, de 29 anys, que també n’és un dels principals accionistes.

La demanda, a la qual ha tingut accés l’ARA, detalla que els accionistes de Reby havien de rebre diversos pagaments, però que no han arribat. Tan sols es va fer una entrega el 5 de maig i, des de llavors, el comprador va deixar de fer les entregues previstes i "inexplicablement" ha refusat el pagament "de la gran majoria" de l’import pactat, segons es diu a la denúncia. Això ha deixat els accionistes de Reby sense cobrar el que esperaven. Aproximadament la meitat de l’import s’havia de pagar en metàl·lic i la resta en accions de House of Lithium, segons va explicar Pep Gómez a aquest diari el juliol passat. En aquesta ocasió, Gómez ha declinat fer cap valoració.

La denúncia acusa House of Lithium de posar excuses per evitar el compliment de l’acord, com per exemple que Reby no va mostrar prou documentació abans de la firma de la venda, cosa que l’empresa catalana nega perquè al contracte de compravenda s’explicitava el contrari. Els compradors també asseguren que "Reby els va insistir coercitivament a signar els documents", però l’empresa catalana rebat que "una petita start-up" no té capacitat per pressionar un gran fons de capital risc perquè la compri. Segons Reby, House of Lithium va enviar una carta a finals de maig avisant que "no faria més pagaments".

Per tot plegat, Reby demana al jutge, Paul Fioravanti, que forci l’altra part a executar els pagaments que se li deuen.

Reby és una start-up que recentment ha estat notícia, tal com va recollir aquest diari, per unes indagacions de l’Autoritat Catalana de la Competència. Segons l'organisme, Reby forma "una única empresa" amb quatre operadors més. Tot i que això no vulnera les normes de Competència, el dubte que l'Ajuntament de Barcelona no ha aclarit és si aquesta suposada aliança va vulnerar el contracte de concessió que el consistori havia concedit als operadors de motosharing.

Per la seva banda, SOL Global Investments (el fons propietari de House of Lithium) està vivint el seu particular viacrucis. L'excés de deute l’ha forçat a centrar-se en els seus actius principals i a vendre’s els menys importants. Això podria explicar el perquè de la seva retirada per comprar Reby. Les accions de SOL han caigut un 84% a la borsa des que va començar l’any.  

stats