Fugida d'empreses

Catalunya redueix la fuga d'empreses i guanya en facturació a costa de Madrid

Amb els canvis de domicili social, el Principat guanya 1.609 milions d'euros de facturació el primer trimestre, mentre que Madrid perd 149 milions

3 min
Una panoràmica de Barcelona

BarcelonaUn total de 243 empreses catalanes es van traslladar a altres comunitats el primer trimestre d'aquest any, mentre que el Principat va captar un total de 227 empreses procedents d'altres punts d'Espanya. Unes dades que donen un saldo negatiu de 16 empreses, la meitat que el primer trimestre de l'any passat, quan en van ser 32, segons es desprèn del darrer estudi de l'empresa Informa D&B, del grup Cesce, que analitza els canvis de seu cada tres mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades confirmen el que ja anava passant: des del pic de la marxa d'empreses de Catalunya l'últim trimestre del 2017 i els dos primers trimestres del 2018 a conseqüència del referèndum d'independència de l'1-O, que va provocar l'anomenada fugida d'empreses, la tendència s'ha frenat i cada vegada el saldo negatiu de Catalunya és inferior.

Malgrat que grans bancs com CaixaBank i el Sabadell van escollir València i Alacant, respectivament, per portar-hi la seva seu social, la Comunitat de Madrid va ser la gran beneficiària d'aquests moviments empresarials. De fet, la tendència a Madrid és històricament de saldo positiu, arriben més empreses de les que marxen. Però la tendència va a la baixa i el primer trimestre d'enguany Madrid va tenir un saldo positiu de 31 empreses, quan un any enrere van ser 84.

Madrid continua sent la comunitat que rep més empreses catalanes. El primer trimestre de les 243 empreses que van marxar de Catalunya, 120 van anar a Madrid. Però també Catalunya és la comunitat que rep més empreses que fugen de Madrid. De les 472 empreses que van abandonar la comunitat que presideix Isabel Díaz Ayuso, un total de 101 van anar a Catalunya. El saldo entre Catalunya i Madrid aquest primer trimestre va ser de 19 a favor de Madrid.

Madrid perd facturació

Curiosament, malgrat el saldo positiu de captació d'empreses per part de Madrid (+31), en el conjunt va perdre facturació. En canvi, Catalunya, tot i tenir un saldo negatiu en el trasllat de seus, va guanyar facturació. És a dir, Catalunya perd més empreses, però les que arriben porten una facturació més alta.

Així, segons l'estudi d'Informa D&B, Catalunya va guanyar 1.609 milions d'euros de facturació el primer trimestre, mentre que Madrid va perdre 149 milions d'euros de vendes. Catalunya és la segona comunitat que més facturació va guanyar, només per darrere de Galícia (3.861 milions d'euros), un guany que té una clara raó: el trasllat de la seu de Stellantis des de l'Aragó a Galícia. L'Aragó, amb 4.009 milions d'euros, és la comunitat que presenta un saldo més negatiu de facturació, quan en el balanç només va perdre vuit empreses. Això és deu al fet que Stellantis, fabricant de marques com Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Abarth, Jeep, Chrysler, Dodge, Peugeot, Citroën, DS o Vauxhall, se situa com una de les grans empreses de l'automoció a l'Estat.

El fet que Catalunya guanyi facturació empresarial, malgrat el saldo negatiu en el moviment de seus, es deu a la captació d'empreses grans. L'informe destaca que de les deu empreses amb més facturació que van canviar de seu el primer trimestre, Catalunya en va captar sis, i d'aquestes, quatre procedien de Madrid.

En total, els canvis de moviments d'empreses entre comunitats es va accelerar el primer trimestre. Un total de 1.544 companyies van traslladar la seva seu social a una altra comunitat. Aquest fet suposa un 30% més que el trimestre anterior i la xifra més elevada des del segon trimestre del 2021. Madrid és la comunitat que més companyies va guanyar per aquests trasllats (31 empreses), mentre que nou autonomies més van sumar alguna companyia en els tres primers mesos de l'any: Castella-la Manxa va pujar 26; seguida de Galícia (25); València (17); Navarra (16); les Canàries (16); Cantàbria (9); Extremadura (5) i La Rioja i Astúries, una més en tots dos casos.

Andalusia va ser la comunitat amb més saldo negatiu entre entrades i sortides d'empreses els tres primers mesos de l'any, ja que en va restar 58. El va seguir el País Basc, que en va perdre 29; Castella i Lleó, que va assolir un saldo negatiu de 19; Catalunya (16 menys); Múrcia (12 menys); l'Aragó (8 menys); les Balears (3 menys), i Ceuta i Melilla, en tots dos casos amb una menys.

Els 10 grans canvis de seu del primer trimestre

  1. Nom: Stellantis Espanya Facturació 2021: 3.901 M€ Procedència: Aragó Destinació: Galícia
  2. Nom: TotalEnergies Facturació 2021: 470 M€ Procedència: País Basc Destinació: Astúries
  3. Nom: Natra Chocolate Facturació 2021: 177,9 M€ Procedència: País Basc Destinació: Madrid
  4. Nom: Service Pro 360 Facturació 2021: 94,8 M€ Procedència: Madrid Destinació: Catalunya
  5. Nom: Kettal Facturació 2021: 61,3 M€ Procedència: Madrid Destinació: Catalunya
  6. Nom: TD Synnex Facturació 2021: 56,8 M€ Procedència: Madrid Destinació: Catalunya
  7. Nom: Talleres Daumar Facturació 2021: 54 M€ Procedència: País Valencià Destinació: Catalunya
  8. Nom: Ampere System: Facturació 2021: 46,2 M€ Procedència: Madrid Destinació: Catalunya
  9. Nom: Comercial Losan Facturació 2021: 45,4 M€ Procedència: Aragó Destinació: Madrid
  10. Nom: Destilerías MG Facturació 2021: 44,8 M€ Procedència: Aragó Destinació: Catalunya
stats