Empreses

Competència multa Siemens i Comsa per un càrtel a la línia 9 del metro de Barcelona

Les empreses es van posar d'acord en les licitacions dels sistemes de senyalització i comunicació

3 min
Una imatge de l’estació Europa Fira de la línia 9 Sud que porta a l’aeroport.

BarcelonaEl Tribunal Català de Defensa de la Competència de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha sancionat les empreses Siemens i Comsa per crear un càrtel en les licitacions públiques dels serveis de senyalització i comunicació (wifi) de les línies 9 i 10 del metro de Barcelona, segons ha informat aquest dimecres l'organisme de competència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resolució considera que les empreses esmentades van vulnerar la llei de defensa de la competència, per la qual cosa s'imposa a la catalana Comsa una sanció d'1,3 milions d'euros i a Siemens una multa de 2,7 milions d'euros per una falta considerada "molt greu". 

Segons l'ACCO, la conducta infractora, única i continuada, va consistir en acordar els mesos de juliol i setembre del 2017 que Siemens presentaria una oferta més cara que la de Comsa a la licitació per al manteniment preventiu i correctiu del sistema de comunicació wifi a canvi de diversos compromisos de Comsa. A més, van acordar que no competirien entre elles, sinó que es presentarien de manera conjunta a les futures licitacions de serveis de senyalització i comunicació de la línia L9 del metro de Barcelona.

Per això, a més de les multes, en aplicació de la llei de contractes del sector públic, s’ha declarat la prohibició de contractar de les empreses infractores amb l’administració de la Generalitat i els ens que integren l’administració local a Catalunya en relació amb les licitacions relatives als sistemes wifi de les línies de la xarxa de metro de Barcelona, incloses les instal·lacions del sistema, durant 6 mesos.

Siemens ha quedat exempta del pagament de la multa i tampoc se li aplica la prohibició de contractar declarada a la resolució sancionadora, ja que es va acollir al denominat programa de clemència, que s'ofereix a una empresa infractora quan col·labora amb Competència. L’empresa va aportar informació i elements de prova sobre l’acord a què haurien arribat amb Comsa, i això va permetre a l’ACCO ordenar el desenvolupament d'una inspecció en relació amb el càrtel descrit.

L'ACCO apunta que la concertació entre operadors econòmics en l’àmbit de licitacions públiques restringeix la competència, ja que impedeix el comportament autònom i independent de les empreses i redueix la incertesa en el comportament dels licitadors, i elimina així els beneficis que aporta la lliure competència en els processos de contractació en detriment de l’interès públic.

Comsa creix un 7% el 2023

D'altra banda, Comsa ha presentat aquest dimecres els seus resultats de l'any 2023. La companyia catalana d'infraestructures i enginyeria va facturar un total de 929 milions d'euros, un 7% més que l'any anterior, i preveu arribar aquest 2024 als mil milions. El grupo ha assegurat en un comunicat que els pròxims exercicis facturarà més del previst, cosa que li permetrà avançar el seu objectiu d'arribar als mil milions d'euros de vendes. La companyia amb seu a Barcelona ha destacat també que l'any passat va ampliar la cartera de contractació un 28%, fins als 2.006 milions.

Comsa ha emfatitzat que el sanejament financer que ha dut a terme en els darrers anys li permet comptar amb "una posició financera neta positiva" i una solvència que li possibilita "afrontar nous reptes amb més robustesa".

Per àmbits, la facturació del negoci de construcció va créixer el 2023 un 11% fins als 573 milions, amb obres d'envergadura com el soterrament de l'R2 al seu pas per Montcada i Reixac (Vallès Occidental), l'ampliació de l'estació de Chamartín a Madrid i la duplicació d'un tram de l'Autovia de l'Ebre (A-68), entre d'altres. En l'àrea d'enginyeria industrial va facturar 219 milions d'euros i en el manteniment, conservació i serveis va ingressar 114 milions d'euros.

Entre els contractes més destacats del 2023 hi ha el manteniment de les estacions de Renfe a Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc i Castella i Lleó; el manteniment de les instal·lacions de climatització dels edificis municipals de Sevilla; el manteniment preventiu i correctiu de Ports de la Generalitat i el manteniment integral de l'oficina central, delegacions comercials i magatzems de Damm a Barcelona.

En referència a l'activitat de concessions d'infraestructures, el grup manté la seva participació a Metro de Màlaga, entre altres actius, mentre que a l'àrea de la promoció d'energies renovables destaca el projecte de la planta fotovoltaica més gran de Catalunya, ubicada a Constantí (Tarragonès). 

stats