Alimentació

El dolç centenari de Perelada: tanca el 2022 amb vendes de 210 M€

Els cellers que donen nom a l'empresa celebren el centenari recuperant les vendes prepandèmia

2 min
Imatge dels cellers Perelada.

BarcelonaEls cellers Perelada van tancar el 2022 amb una facturació de 20 milions d'euros, un 10% més que el 2019 –l'últim abans de la pandèmia–, i espera superar els 22 milions aquest any. En total, el Grup Perelada, matriu dels cellers, va tancar l'any passat amb uns ingressos de 210 milions, segons ha explicat aquest dimecres Javier Suqué, president de la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquests, 64 milions corresponen a tot el negoci vitivinícola concentrat en la filial Perelada-Chivite, mentre que la resta prové del complex del Castell de Perelada, que engloba un hotel, restaurants, un camp de golf, un museu i el Festival de Música, i del negoci de casinos a Catalunya, l'Argentina i l'Uruguai. El grup es va vendre el 2021 la seva filial d'embalatge, però la família Suqué Mateu, propietària de l'empresa, es manté en el camp industrial amb la marca de cotxes de luxe Hispano Suiza.

Perelada-Chivite engloba els cellers propis de Perelada –ubicats al municipi de l'Alt Empordà que els dona nom–, però també altres marques de vins catalans com Privat, Celler del Pescador, Vi de Gran Recorregut, Oliver Conti i Casa Gran del Siurana, que elaboren vins de les denominacions d'origen Empordà, Priorat, Montsant, Terra Alta i Cava. A més, té cellers en altres DO espanyoles com la Rioja, Ronda o Ribera del Duero. En aquesta última hi té aproximadament unes 40 hectàrees.

El 2022 el conjunt del grup va treure al mercat uns 16 milions d'ampolles, de les quals cinc milions corresponen a la marca Perelada –uns tres milions de caves i uns dos de vins tranquils–. Perelada ven un 55% de la producció a Catalunya, un 13% a la resta de l'Estat i un 32% a l'estranger, amb els Estats Units, el Regne Unit i Alemanya com a mercats principals. L'empresa "ha reforçat l'equip d'exportacions", ha explicat Suqué, amb l'objectiu de superar el 50% de les vendes fora del mercat espanyol en tres anys. Així i tot, el president de la companyia descarta adquirir cellers en altres països.

Des del maig passat, l'empresa té en funcionament el seu nou celler, que va representar una inversió de 40 milions d'euros i està dissenyat per l'estudi RCR Arquitectes, guanyadors del premi Pritzker el 2017. El 2022 les instal·lacions van rebre uns 15.000 visitants.

A més, també ha començat la construcció d'un segon celler a Vilamalla (Alt Empordà), població on actualment l'empresa ja té un dels magatzems principals, que es traslladarà als terrenys del nou celler. El grup vol tenir acabat el complex, al qual destinarà 20 milions, l'any vinent. Suqué ha explicat que treballa per aconseguir que totes les vinyes tinguin la certificació de cultiu ecològic el 2025.

Centenari dels cellers

Els cellers Perelada han presentat aquest dimecres els actes de celebració del centenari de la seva fundació. Entre les iniciatives, hi ha el llançament d'un vi negre i d'un cava commemoratius, a més d'una exposició i tastos al Centre d'Arts Digitals de Barcelona durant quatre dies del mes de maig.

stats