Crònica

Manual de supervivència per a l'economia catalana

El Col·legi d'Economistes de Catalunya presenta el 4t congrés de l'economia catalana, centrat en la digitalització i la sostenibilitat

2 min
D'esquerra a dreta: El conseller delegat de Saba, Josep Martínez; el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig; l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell; la presidenta de Font Packaging i vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Martina Font i el relator Daniel Quer,

BarcelonaPer què s'ha de fer un congrés d'economia a Catalunya? "Perquè anem a les fosques i necessitem llum". Així explicava el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig, la situació actual de l'economia catalana durant la presentació del 4t congrés d'economia i empresa organitzat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya, en què també han participat l'exconseller d'economia Andreu Mas-Colell, la presidenta de Font Packaging i vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Martina Font, i el conseller delegat de Saba, Josep Martínez.

Les obsessions i la 'diplomàcia tranquil·la'

Hi ha dos temes que ara, a punt de començar la campanya electoral del 12-M, estan a l'ull de l'huracà: la fuga de seus empresarials i el model de finançament. Pel que fa al primer, Mas-Colell ho té clar: "No ens ha d'obsessionar aquest tema; el futur és el futur i el passat és el passat". Segons l'exconseller, obligar les empreses que retornin les seus no és una bona idea: "No tornaran, tothom se sent molt còmode on és". "Jo no soc gens partidari de l'estratègia de fer del tema un cas jurídic: aconseguiu algun èxit, tots el celebrarem, ja farem un sopar... i per descomptat, no podem donar incentius econòmics". En aquesta línia, ha instat les administracions a fer "diplomàcia tranquil·la".

Sobre el model de finançament, l'exconseller tampoc té pèls a la llengua: "No m'interessa la discussió sobre nous models de finançament; el model actual es va dissenyar des de Catalunya i és d'inspiració federal, i el més probable és que un nou model de finançament no produeixi més rendiments per a Catalunya que l'actual", ha sentenciat. "Jo m'inclino més per millores com anul·lar el deute", ha apuntat Mas-Colell.

Per la seva banda, Miquel Puig creu que la reforma del model serà una de les prioritats del pròxim Govern. "L'opinió pública ho té clar: la Generalitat està mal finançada i soc optimista en què tot això començarà a arreglar-se", ha afirmat. "És un drama i és un dels problemes més greus que hi ha a Catalunya, hi ha un espoli. Els catalans tenim tendència al pessimisme, però jo crec que la història de Catalunya és una història de consensos", ha reivindicat Carlos Puig de Travy, degà del Col·legi.

Demografia i sorpreses

"La població catalana ha passat de 6 a 8 milions inesperadament, ¿com pot ser que no ens ho esperéssim?", ha reblat Puig. "Això vol dir que d'aquí a 20 anys tindrem 10 milions d'habitants? Ho podrem resistir? En comptes de crear llocs de treball hauríem de crear talent", ha puntualitzat el secretari d'Afers Econòmics. "Per a mi l'essencial és tenir un sector que tingui productivitat molt alta, un sector que pugui parlar de tu a tu amb l'economia alemanya", ha conclòs Mas-Colell.

stats