Els empresaris catalans preguen estabilitat al nou Govern de Puigdemont

La Cecot defensa la continuïtat del procés sobiranista mentre que Foment insta a buscar la negociació i el pacte

Empresaris catalans han rebut amb satisfacció i confiança la investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat i confien que el pacte entre Junts pel Sí i la CUP afavoreixi l'estabilitat que vol l'economia. "El president ha traslladat un compromís d'estabilitat al Parlament i per part nostra, vot de confiança i màxima col·laboració", ha destacat el president de Cecot, Antoni Abad.

Abad ha defensat la continuïtat del procés sobiranista capitanejat per Puigdemont perquè respon "al desig i aspiracions de la ciutadania", i ha subratllat que el nou president s'ha compromès a actuar "amb rigor i aplicant la intel·ligència". L'ha definit com una persona "propera i dialogant". Segons la Cecot, el procés no serà "un element desestabilitzador de l'economia", i ha assegurat que, fins ara, tampoc hi ha cap dada –ni a nivell de facturació ni de inversió empresarial– que demostri que ha estat un fre per a la recuperació.

La Cecot ha confiat que el nou executiu tingui en compte les organitzacions patronals per prendre conjuntament "les millors decisions" que afavoreixin l'activitat econòmica. També ha llançat un missatge a Madrid, on les negociacions per formar govern estan en marxa, i ha aplaudit que "la matemàtica hagi forçat el diàleg". Abad ha demanat a l'executiu de Madrid que prioritzi a l'hora d'invertir i que freni les "temptacions" d'alimentar el dèficit i l'endeutament públic.

Pimec també s'ha alineat a favor de la investidura per evitar el risc de desgovern i ha destacat que el pacte demostra que les parts "han anteposat els interessos de país i dels ciutadans per damunt dels de partit".

La patronal que presideix Josep González considera que l'acord arriba en un moment clau perquè es consolidi la recuperació econòmica i ha confiat que el futur executiu faci passos cap a mesures que afavoreixin les pimes i els autònoms per accelerar la remuntada de l'economia.

Foment del Treball, en canvi, ha recomanat a Puigdemont que sustenti el seu mandat en " la via del diàleg, la negociació i el pacte" tant a Catalunya com amb les institucions de l'Estat. La patronal que lidera Joaquim Gay de Montellà ha insistit que és "indispensable" que el nou Govern garanteixi "la seguretat jurídica en totes les seves actuacions".

L'organització empresarial ha demanat que s'aprovin uns pressupostos com més aviat millor per tancar un període llarg transitori. També ha demanat al nou executiu de la Generalitat que posi al davant de les prioritats l'incentiu a l'activitat econòmica i la lluita per reduir l'atur.

Les cambres de comerç, agrupades en la Confederació de Cambres de Comerç de Catalunya, han instat el nou Govern a treballar per afavorir mesures que "acompanyin i facilitin la recuperació de l'activitat i dels llocs de treball". També li han traslladat a Puigdemont la necessitat d'avançar en les infraestructures pendents a Catalunya.

Oliu vol seguretat; Goirigolzarri, legalitat

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha demanat als polítics catalans i als del conjunt d'Espanya que facin un esforç "perquè hi hagi estabilitat institucional i seguretat jurídica". Ha insistit que l'entitat és una empresa que té un negoci global i que prendrà les decisions que cregui més convenients "al marge de la política".

"De política no en fem, no n'hem fet ni en farem mai", ha dit Oliu en una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell recollida per Europa Press. "Ni la marca, ni les oficines, ni els domicilis ni els centres corporatius tenen res a veure amb la política; farem el que creguem convenient per donar servei als clients", ha afegit.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha estat més taxatiu a l'hora de valorar el nou govern català. Ha demanat al nou president que respecti la llei. "Em sembla molt important que valorem què significa viure en un estat de dret que es basa en el respecte a la llei, que ha de ser respectada per tothom", ha afirmat Goirigolzarri, qüestionat sobre el procés català en una roda de premsa a Madrid.

"Per a mi [el respecte a la llei] és una premissa bàsica per a la convivència d'una societat democràtica que no pot ser transgredida i parteixo de la base que no ho serà", ha afegit el president de l'entitat nacionalitzada, que, tot i aquesta advertència, ha assegurat que en els últims mesos no han notat cap impacte en el seu negoci a Catalunya de la situació política.