Economia 29/05/2018

Les empreses d’alimentació consideren que la “unitat de mercat a Espanya està trencada”

Reclamen racionalitzar legislacions i un pla per ajudar a consolidar les grans companyies

Dani Cordero
2 min
Crítiques de la indústria alimentària a l’excés normatiu.

BarcelonaEl director general de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB), Mauricio García de Quevedo, ha denunciat avui un excés de normes autonòmiques que regulen el sector alimentari a Espanya, que ha considerat com a essencial per al creixement de l’economia. En unes jornades convocades a l’escola de negocis Iese, el directiu ha assegurat que “la unitat de mercat [a Espanya] està trencada” a causa de la profusió de normes i condicions, cosa que ha qualificat com “una catàstrofe” per al seu sector.

García de Quevedo ha lamentat que cada comunitat autònoma fixi les seves pròpies regles de joc i, entre d’altres, ha esmentat la decisió de la Generalitat d’imposar un tribut a les begudes ensucrades, que va en línia amb les directrius marcades per la Comissió Europea. En la seva opinió, només es persegueix una finalitat “clarament recaptatòria” o “de cara a la galeria”. “Em perdo amb tanta legislació”, ha resumit en la seva intervenció, en què ha insinuat la necessitat que es redueixi la càrrega legal que imposen els diferents nivells d’administració: Unió Europea, estats i autonomies.

Les últimes dades de la FIAB assenyalen que el sector va créixer l’any passat un 3%, fins a assolir els 102.000 milions d’euros, cosa que representa el 3% del PIB. Ha assenyalat el creixement com una mostra de la bona salut del sector, “malgrat els atacs”, en una referència a les crítiques que estan rebent els aliments processats per un excés de greixos, sucres i sals.

Un dels obstacles que ha assenyalat per al creixement de la indústria és l’excessiva atomització existent, cosa que provoca l’existència de milers d’empreses més petites que la mitjana de la Unió Europea. Ha lamentat que, en contra del que passa en altres sectors econòmics, Espanya no compta amb cap companyia alimentària entre les primeres 50 grans d’Europa. Per aquest motiu ha reclamat l’ajuda de l’administració per iniciar un procés de consolidació empresarial que permeti guanyar empreses més grans.

stats