Energia

Alemanya llança 65.000 M€ en ajudes per combatre la inflació

El govern aprova un nou paquet massiu per auxiliar els ciutadans i les empreses durant la crisi energètica

4 min
La Catedral de Berlín, amb la il·luminació apagada per estalviar energia.

DortmundFre al preu de l’electricitat, ajudes per al transport públic, bonificacions energètiques concretes per a jubilats i estudiants i subvencions del cost de la calefacció per als beneficiaris de les ajudes a l’habitatge. El govern alemany ha aprovat aquest diumenge un tercer paquet massiu d’ajudes per alleujar l’efecte de la crisi energètica en les butxaques dels ciutadans i les empreses. Aquest cop el volum és de més de 65.000 milions d’euros, una quantitat que dobla la destinada conjuntament en els dos paquets anteriors (30.000 milions), sense necessitat de crear nous deutes. “Estan en joc molts diners, però la despesa és necessària”, ha remarcat el canceller alemany, Olaf Scholz. “Es tracta de conduir el nostre país amb seguretat a través d’aquesta crisi. Moltes persones estan preocupades en aquest moment i ens prenem totes aquestes preocupacions molt, molt seriosament”, ha indicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La coalició governamental formada per socialdemòcrates, verds i liberals vol introduir un fre al preu de l’electricitat per al consum bàsic, finançat per la retallada dels beneficis de les empreses energètiques. Per al consum addicional per sobre d’aquest valor, el preu no estarà limitat. Una altra mesura aprovada per pal·liar els elevats costos de l’energia és el pagament únic de 300 euros per als pensionistes i de 200 euros per als estudiants.

A més, les prestacions per fill, de 219 euros mensuals, s’incrementaran amb 18 euros més per al primer i segon fill a partir del gener del 2023 i per una vigència de dos anys. També augmentaran les ajudes per als aturats de llarga durada. Per cada dia de teletreball serà possible una deducció de l’impost sobre la renda de cinc euros, fins a un màxim de 600 euros a l’any. D'altra banda, s’impulsarà una reforma de les ajudes a l’habitatge. Com a mesura a curt termini, els beneficiaris que ja cobren una subvenció rebran un pagament extra per al període de calefacció fins al desembre, que es pagarà un sol cop: 415 euros per a una llar d’una persona, 540 euros per a dues persones i 100 euros per cada persona addicional.

El tipus d’IVA sobre el gas s’abaixarà del 19% al 7% fins a finals de març del 2024. Aquesta és una mesura per compensar que a partir de l’octubre els ciutadans pagaran 2,419 cèntims per quilowatt hora (kWh), a més dels ja elevats preus actuals, en concepte de contribució al rescat d’empreses rellevants per a la seguretat del subministrament energètic que passen moltes dificultats durant l’actual crisi.

El govern de Berlín també ha anunciat un successor del bitllet de transport públic subvencionat que entre el juny i l'agost va permetre els viatges il·limitats arreu d'Alemanya en el transport regional per 9 euros mensuals. Per al nou bitllet, que oscil·laria entre els 49 i 69 euros, el govern central posarà a disposició 1.500 milions d’euros. El pla que impulsa l’executiu de Scholz per superar l’hivern també passa per unes mesures d’estalvi que s’han traslladat als ciutadans i a les empreses en forma d’una nova ordenança que va entrar en vigor l’1 de setembre.

Mesures d'estalvi energètic

Segons aquest ordenament, els despatxos dels edificis públics només es poden escalfar fins a una temperatura ambiental de 19 graus. Fins ara la temperatura mínima recomanada era de 20 graus. En grans sales, vestíbuls i passadissos, segons les possibilitats, no s’ha de posar la calefacció. Estan exempts d'aquesta norma els hospitals, els centres d’assistència, les escoles i les llars d’infants. També estaran tancades les aixetes d'aigua calenta per rentar-se les mans als edificis públics.

L’ordenança federal també preveu que els edificis i monuments no es mantinguin il·luminats a la nit per motius estètics. Els anuncis lluminosos hauran d’estar apagats entre les deu del vespre i les quatre de la tarda de l'endemà. La il·luminació d’emergència i els fanals dels carrers es mantindran, però, encesos. I també es permetrà la il·luminació de curta durada en actes culturals i festes populars.

Les noves normatives també afectaran les empreses. Les portes de les botigues no poden quedar obertes de manera permanent i els anuncis publicitaris s’han d’il·luminar menys. A les llars, els llogaters queden autoritzats a abaixar la calefacció encara que al contracte de lloguer alguna clàusula especifiqui que han de mantenir una temperatura mínima a les habitacions. Qui a casa vulgui mantenir una piscina ho haurà de fer amb aigua freda.

El ministeri alemany d’Economia, el verd Robert Habeck, calcula que amb aquestes ordenances el consum del gas es reduirà entre un 2% i un 2,5%. L’objectiu general d’Alemanya, amb totes les mesures que pensa aplicar el govern, és abaixar-ne el consum un 20%. L’ordenança vigent és una de les quatre àrees amb què el govern de Berlín vol garantir la seguretat d’abastiment energètic. El pla es completa amb la construcció de terminals per a la distribució de gas natural liquat (GNL), l’ompliment dels dipòsits de gas –que va a bon ritme amb gairebé el 85% de la capacitat, gràcies a les entregues que arriben dels Països Baixos, Bèlgica i Noruega– i el control del mercat del gas.

“Anem cap a l’hivern ben armats”, va assegurar Habeck, que de moment no vol dir res sobre la possibilitat d’allargament de la vida útil de les últimes tres centrals nuclears. Fins a finals d’any aquestes instal·lacions continuaran, a l’espera de saber els resultats d’una prova de resistència del subministrament elèctric. D'altra banda, sí que s’han reactivat velles centrals elèctriques de carbó, que aviat tornaran a la xarxa. La normativa s’està publicant pas a pas i el material (com ara el carbó i el lignit) s’està emmagatzemant perquè les centrals estiguin preparades per al seu ús.

stats