Energia
Economia Energia 22/06/2023

Competència obre una investigació a les distribuïdores de grans elèctriques

Funcionaris de la CNMC es presenten a les seus per requerir documentació

X.G. / N.R.
2 min
La seu de la CNMC a Madrid.

Barcelona / MadridLa Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha iniciat una investigació sobre les distribuïdores d'algunes grans elèctriques espanyoles amb inspeccions a les seves seus. Dues d'aquestes empreses, Naturgy i Endesa, han confirmat que membres de Competència s'han presentat en oficines de les seves distribuïdores per demanar documentació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts oficials de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència s'han limitat a dir que no comenten inspeccions en curs i només s'informa d'aquest tipus d'actuacions quan deriven en l'obertura d'un expedient. Fonts d'Endesa han expressat la seva voluntat de col·laborar amb la CNMC en tot allò que faci falta.

La distribució elèctrica està pràcticament tota en mans de grans companyies i és un negoci que es considera un monopoli natural. Aquestes companyies són les encarregades de traslladar l'electricitat generada fins a les llars o empreses dels abonats, de manera que fan de pont entre les generadores i les comercialitzadores. Pel tipus de negoci que fan, les distribuïdores tenen una retribució regulada amb uns ingressos que han d'assegurar el seu funcionament, les inversions en manteniment, renovació, ampliació i digitalització de la xarxa i el seu marge.

En els últims mesos hi ha hagut algunes queixes relacionades amb el negoci de la distribució elèctrica, en alguns casos lligades als retards i dificultats per connectar a la xarxa les instal·lacions, cada cop més nombroses, d'autoconsum, tal com ha expressat diversos cops la patronal fotovoltaica Unef.

La CNMC és l'organisme que supervisa els mercats energètics espanyols. Fa uns mesos, a finals del 2022, l'organisme va fer una actuació similar en què tenia en el punt de mira les principals petrolieres, Repsol, Cepsa i BP, per comprovar si havien incorregut en pràctiques anticompetitives amb les seves polítiques de descomptes agressius en el subministrament de carburants.

stats