Energia
Economia Energia 11/11/2022

El consum de gas i electricitat a Espanya es desploma des de l'agost

Rere la caiguda del combustible fòssil hi ha el descens de la demanda del sector industrial

3 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en roda de premsa aquest divendres.

MADRIDSembla que els plans per reduir el consum de gas i electricitat a Espanya donen fruits. Des de l'agost fins al 31 d'octubre, Espanya ha reduït entre un 15% i un 19% el consum del combustible fòssil i la demanda d'energia elèctrica ha caigut un 5,7%. Són dos descensos en comparació amb el consum mitjà dels darrers cinc anys, tal com va establir la Comissió Europea amb els estats membres en el marc del compromís per reduir la demanda energètica davant un hivern marcat per la guerra a Ucraïna i la crisi energètica consegüent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades les ha donat a conèixer aquest divendres al matí la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha fet un balanç positiu de la posada en marxa de les mesures, en particular del pla de contingència presentat fa un mes i enviat a l'executiu comunitari. Pel que fa al consum del gas, es produeix una caiguda del 15% si es té en compte el consum del combustible fòssil de les centrals de cicle combinat per produir electricitat per enviar a França i Portugal. En canvi, si no es té en compte l'electricitat que Espanya exporta al país veí i, per tant, el consum de les centrals de cicle combinat per aquest motiu, el descens de la demanda de gas cau fins a un 19%, ha detallat Ribera.

De fet, la situació a França és paradoxal. Els problemes al parc nuclear francès l'han obligat a importar electricitat quan, normalment, n'és una exportadora neta. La greu situació per la qual passen els seus reactors no permet cobrir la demanda energètica. A tall d'exemple, des de principi d'any Espanya ha exportat 4.115 GWh cap a França, mentre que la mitjana dels darrers cinc anys situava les exportacions en saldo negatiu amb 2.554 GWh d'importacions d'electricitat. En canvi, durant el mes d'octubre s'ha disparat la venda de gas natural de França a Espanya a través dels gasoductes que connecten amb Navarra i el País Basc.

Segons les últimes dades publicades per Enagás, la importació de gas natural de França ha augmentat un 87% a l'octubre en comparació amb el mateix mes de l'any anterior (5.324 GWh/mes, 2.000 GWh més si es compara amb el setembre). Ribera ha vinculat aquesta elevada importació a la "política comercial agressiva" que està fent França, que ven gas per alliberar els seus magatzems.

Sigui com sigui, Espanya de moment estaria complint el compromís de reduir la demanda de gas pactat amb Brussel·les. En el cas espanyol, el consum hauria de caure un 6,4% de manera voluntària fins al març de l'any que ve, per bé que es pot convertir en una obligació (el 5%) si l'hivern es complica. Un dels elements que explica la caiguda és l'ús que la indústria en fa i que, mes a mes, ha baixat: al setembre la demanda va caure un 40% en comparació amb el mateix període de l'any 2021. També ha caigut l'ús domèstic, mentre que l'ús per generar electricitat ha augmentat sobretot per les exportacions, com s'ha detallat abans, però també per la sequera d'aquests mesos, que ha suposat una davallada de la producció d'energies renovables com la hidràulica, així com una caiguda de la cogeneració.

Menys consum elèctric

Les mesures desplegades també han afectat el consum elèctric. Ribera ha detallat que havia caigut un 5,7% al conjunt d'Espanya en comparació amb la mitjana dels darrers cinc anys. Per entendre què implica això, el govern ho compara amb la necessitat de gas: és l'equivalent a l'arribada de set vaixells metaners de grans dimensions carregats amb gas natural liquat (GNL), cosa que es tradueix en set dies de consum d'aquest combustible a Espanya.

Algunes de les mesures que han ajudat a potenciar aquest estalvi energètic és el control de la il·luminació a l'administració pública i al sector privat, però també de la temperatura. A més, el govern està potenciant l'autoconsum energètic a través de plaques solars, així com la revisió i l'intercanvi de llums convencionals per leds.

Amb tot, Ribera ha destacat l'aprovisionament de gas natural als magatzems subterranis (95%), així com de GNL a les plantes de regasificació. Amb aquestes dades a la mà, la ministra ha tornat a llançar un missatge de "tranquil·litat" i ha assegurat que hi ha plenes garanties del subministrament elèctric.

Més enllà del consum, el govern espanyol també ha tret pit de la caiguda dels preus. El mecanisme ibèric o topall al gas ha permès, segons Ribera, reduir el preu de l'electricitat al mercat majorista un 57% fins al novembre, fins a un mínim de 132,6 euros/MWh des del començament de mes. Això ha tingut un impacte directe sobre la factura de la llum que, juntament amb les mesures fiscals desplegades i la reducció d'alguns costos fixos, s'ha reduït un 33%, segons Ribera.

stats