Energia

Espanya activa una aturada puntual de grans fàbriques per un desajust elèctric

La parada de tres hores està prevista per llei quan producció i consum pateixen un desajust

2 min
L'hidrogen obtingut amb electricitat de la xarxa reduiria emissions.

MADRIDEspanya va activar aquest dimecres a la nit el Sistema de Resposta Activa de la Demanda. Això vol dir que Red Eléctrica (l'operador de transport de la llum a Espanya) va obligar alguns grans consumidors industrials a reduir el consum elèctric durant un màxim de tres hores perquè hi va haver un desajust entre la producció i la demanda elèctrica, tal com ha avançat El Economista i confirmen a l'ARA fonts del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest mecanisme, previst per llei des del desembre del 2023, inclou, en cas d'activar-se, una compensació per als afectats que han d'aturar l'activitat i als quals sempre s'avisa amb un cert marge de temps. En concret, s'ha establert una retribució de 40,82 euros el MW/hora per la disponibilitat a reduir la demanda elèctrica quan la situació ho requereix. A més, cada activació d'aquest servei és retribuïda al preu de la regulació terciària corresponent als períodes d'activació, tal com va explicar Red Eléctrica en el seu moment.

Les mateixes fonts expliquen que la continuïtat del subministrament elèctric a Espanya "en cap cas es va veure compromesa". És a dir, neguen el perill d'una apagada generalitzada. El motiu pel qual es va haver d'activar aquest sistema és perquè, de manera "puntual" es van veure reduïts els recursos, cosa que va provocar un desequilibri entre la generació elèctrica i la demanda.

Desconnexió d'Ascó-1

Aquí entren en joc diferents elements. D'entrada, hi ha hagut una caiguda més pronunciada de la generació d'energia eòlica, però també el fet que la central nuclear d'Ascó-1 notifiqués una nova parada no programada per falta d'aigua en un dels generadors. Una incidència, però, que no ha tingut cap impacte en la seguretat de la instal·lació, les persones ni el medi ambient, segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a través d'un comunicat. Alhora, hi va haver menys producció hidràulica del que s'havia previst.

Actualment, el sistema elèctric peninsular compta amb prop de 609 MW de resposta activa de demanda o servei d'ajustament. Són els megawatts que es poden desconnectar en cas de necessitat i per poder continuar garantint el subministrament elèctric amb normalitat. La xifra es va establir quan es va posar en marxa el mecanisme a través d'una subhasta en què podien participar els grans consumidors.

Poder desconnectar o apagar aquesta quantitat durant un màxim de tres hores, com ha passat aquest dimecres a la nit, té per objectiu garantir l'equilibri entre generació i demanda elèctrica i mantenir un nivell "adequat" de reserva del sistema. En el seu moment, Red Eléctrica va explicar que països de l'entorn com França o Portugal també compten amb sistemes similars, que aporten "més flexibilitat al sistema".

stats