Energia

La Fiscalia es querella contra Naturgy per l'increment de preus "injustificat" durant la pandèmia

El ministeri públic creu que l'energètica es va aprofitar de la seva posició dominant en plena crisi per la covid

ARA
2 min
La seu de Naturgy a Madrid en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat aquest dijous una querella contra la filial de generació de l'energètica Naturgy (Naturgy Generación) per un presumpte delicte contra el mercat i els consumidors d'energia elèctrica. El motiu: l'increment "abusiu dels preus de producció energètica a la central tèrmica de cicle combinat de Sabón 3, des del març del 2019 fins al desembre del 2020", coincidint amb la situació de crisi econòmica i social derivada dels efectes de la pandèmia. La companyia ha negat les acusacions i ha indicat que quan se li notifiqui la querella l'estudiarà i farà "totes les actuacions processals necessàries per demostrar que sempre ha actuat amb ple respecte a la legislació”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha comunicat la Fiscalia, les diligències practicades han conclòs que Naturgy va abusar de la seva posició dominant al mercat elèctric, adoptant, de manera conscient i deliberada, una estratègia d'ofertes a preus no equitatius i molt per sobre dels resultants d'entorns de major competència. Això hauria permès obtenir a l'energètica un benefici injustificat de 43,2 milions d'euros, que va generar un sobrecost per a les entitats comercialitzadores i, en últim terme, per als consumidors.

La Fiscalia considera que Naturgy va abusar de la seva posició dominant al mercat elèctric d'ajustos tècnics. Això va generar un sobrecost per a les entitats comercialitzadores i, en darrer lloc, per als consumidors. Les diligències es van iniciar a instàncies de l'associació de consumidors Facua, a més de comptar amb documents i informes de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que és el supervisor del mercat elèctric.

La presidenta de Facua, Olga Ruiz, ha aplaudit la decisió de la Fiscalia i ha indicat que el fet que es persegueixin aquestes conductes i s'hagi presentat aquesta querella és un pas important i significatiu en la defensa dels consumidors.

Multa de la CNMC

El juliol del 2023 la CNMC va declarar Naturgy responsable d'una infracció greu per la realització d'ofertes a preus excessius al mercat de restriccions tècniques per a la manipulació del preu dels serveis d'ajustament a la central esmentada. Fruit d'això es va imposar a la companyia una multa de 6 milions d'euros i se li va requerir que aportés a l'operador del sistema 35,5 milions.

L'actuació de Naturgy va tenir un impacte directe en el cost dels mercats de serveis d'ajustament del sistema, afegeix la Fiscalia, que li va atorgar un benefici brut de 43,2 milions –35,5 després de l'impacte de l'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica.

Així mateix, a l'integrar-se els costos dels mercats de serveis d'ajustament en el càlcul del preu final mitjà de l'energia, es va projectar de manera general sobre les liquidacions dels serveis d'ajustament de tot el sistema elèctric peninsular, fet que va generar "un sobrecost per a les entitats comercialitzadores durant el període concernit".

Aquests sobrecostos van ser repercutits als consumidors, en funció de les condicions del contracte subscrit, tot això "durant la situació de crisi econòmica i social derivada dels efectes de la covid-19 i de les mesures adoptades per decretar l'estat d'alarma", afegeix l'escrit de la Fiscalia.

stats