Energia

La gasolina ja surt més cara que fa un any

Des del juny els carburants s'han encarit entre el 6% i el 12%

2 min
Els carburants, en rècord malgrat  la frenada del preu del petroli

BarcelonaDesprés del sotrac de la invasió russa d'Ucraïna, els carburants van iniciar una escalada de preus que va arribar al seu màxim el juny de l'any passat, quan tant la gasolina com el gasoil costaven més de 2 euros el litre. Els mesos següents, però, els preus es van anar relaxant i, a més, durant mig any el govern espanyol va subvencionar la benzina amb 20 cèntims el litre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara, però, amb la mobilitat més elevada de l'estiu i un preu del petroli a l'alça per les reduccions de l'extracció de cru per part dels països de l'OPEP i els seus socis, els preus dels carburants han iniciat una nova escalada. De fet, omplir el dipòsit de gasolina ja és més car que un any enrere. Segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el preu es va situar la setmana passada a Espanya en 1,629 euros el litre. Fa un any, el litre d'aquest combustible costava 1,797 euros, però amb la subvenció de 20 cèntims a l'hora de la veritat sortia per 1,597 euros el litre, és a dir, més barat que ara.

Amb aquestes dades, la gasolina assoleix el seu preu més alt de l'any 2023, justament en una setmana rècord de mobilitat en la qual, amb el pont de la Mare de Déu d'Agost, Trànsit calcula que s'han produït 8,5 milions de desplaçaments a les carreteres de l'Estat.

No passa el mateix amb el dièsel, ja que fa un any aquest combustible es va encarir molt més que la gasolina, per la gran dependència europea del gasoil rus. Així, fa un any el litre de dièsel costava 1,806 euros, que amb la subvenció de 20 cèntims quedava en 1,606 euros, mentre que l'última setmana el preu d'aquest combustible sortia per 1,586 euros el litre.

Amb aquests preus, omplir el dipòsit d'un cotxe de 55 litres de gasolina costa ara 93 euros, quan un any enrere costava 87,8 euros; mentre que en el cas del dièsel el cost actual és de 87,2 euros, quan un any enrere era de 88,3 euros.

Encariment del petroli

Des de l'inici de l'estiu, els carburants no han deixat d'encarir-se setmana rere setmana. Així, des de la primera setmana de juny, la gasolina de 95 octans s'ha apujat un 6,5%, mentre que en el cas del dièsel l'encariment frega el 12%. Durant el mateix període, el preu del barril de Brent –el petroli de referència a Europa– ha passat de 74,18 dòlars a 86,28 dòlars, és a dir, s'ha encarit un 16%.

stats