Energia

La gasolina se situa a nivells preguerra (gràcies a la bonificació)

El preu del litre de gasoil trenca tres setmanes d'augments i baixa un 1%

2 min
Un ciutadà fa benzina en una gasolinera de Barcelona, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl preu de la gasolina a Espanya, aplicant-hi la bonificació d'almenys 20 cèntims per litre decretada pel govern espanyol, s'ha situat a nivells preguerra, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Així, el preu de mitjana de l'última setmana, un cop aplicada l'ajuda, es va situar en 1,548 euros el litre, una dada que no s'havia registrat des del mes de gener, abans de l'esclat de la guerra a Ucraïna el 24 de febrer. Durant els últims set dies, el preu de la gasolina de 95 octans s'ha abaratit un 2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, el preu del gasoil ha trencat la tendència a l'alça aquesta última setmana i s'ha abaratit un 1%. El cost, amb la bonificació de 20 cèntims el litre, s'ha situat en 1,705 euros el litre. Sense el subsidi, els dos carburants se situen per sota dels dos euros el litre, 1,748 euros la gasolina de 95 octans i 1,905 euros el dièsel.

L'última setmana, segons les dades del butlletí –que recull el preu d'11.400 estacions de servei espanyoles–, la gasolina va marcar el preu més baix des de finals de gener, quan es pagava a 1,538 euros el litre. I el gasoil ha donat un petit respir després d'encadenar tres pujades consecutives coincidint amb el final d'agost, un període de molt trànsit a les carreteres.

A més, els dos carburants se situen per sota dels preus registrats durant el mes de març, quan el govern espanyol, arran dels màxims que se superaven setmana rere setmana, es va veure obligat a establir la bonificació de 20 cèntims per litre per a tots els consumidors, que es mantindrà fins a finals d'any.

El gasoil s'encareix més

Tot i això, l'escalada dels dos carburants des que va començar el 2022 –una situació que s'ha vist agreujada arran de la invasió russa d'Ucraïna– ha comportat que el preu de la gasolina hagi augmentat prop d'un 5% des de la primera setmana de gener i el del gasoil un 26%.

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa prop de 85 euros i el de gasoil, gairebé 94 euros. Això suposa pagar prop de 4 euros més que a principis d'any si es fa servir gasolina i 20 euros si es tria gasoil.

Tot i els valors històricament elevats, el preu dels dos carburants a Espanya –un cop aplicat el descompte– es manté per sota de la mitjana europea que, segons l'estadística de la UE, s'ha situat aquesta última setmana en 1,788 euros el litre de gasolina i 1,894 euros el de gasoil.

stats