Carburants

El preu de la gasolina (amb la bonificació) frega el nivell preguerra

Els carburants baixen de preu per vuitena setmana consecutiva

2 min
Un sortidor de gasolina

BarcelonaEl preu dels carburants encadena ja vuit setmanes seguides de baixades, després de trencar a finals de juny l'escalada provocada per la guerra d'Ucraïna; fins al punt que en el cas de la gasolina de 95 octans el litre es paga ja quasi al mateix nivell que la setmana anterior a l'esclat del conflicte bèl·lic. Això sí, comptant amb la subvenció de 20 cèntims per litre decretada pel govern espanyol dins del seu paquet de mesures per alleujar l'impacte econòmic del conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea publicades aquest dijous i que recullen la mitjana dels preus de més d'11.400 benzineres de tot Espanya, el preu del litre de gasolina de 95 octans és d'1,79757 euros, que amb la bonificació de 20 cèntims queda en 1,59757 euros el litre. L'última setmana abans de la invasió russa d'Ucraïna, que va ser el 24 de febrer, el preu del litre de gasolina va ser d'1,57546 euros.

En el cas del gasoil de l'automoció, malgrat que també està en una tendència d'abaratiment, el preu és encara molt superior al d'abans de l'esclat de la guerra. Així, l'última setmana el litre de gasoil A es pagava a 1,80608 euros, que amb la bonificació queda en 1,60608 euros, quan la setmana abans d'esclatar la guerra costava 1,47949 euros el litre.

El descens del preu dels carburants les últimes setmanes respon a la baixada del preu del petroli els dos últims mesos. El barril Brent –de referència a Europa–, que al mes de juny cotitzava de mitjana en 122,71 dòlars, ha anat baixant de preu i de mitjana al juliol costava 111,93 euros el litre i en el que portem d'agost la mitjana és de 102,46 dòlars. Una cotització que ja s'aproxima a la del mes de febrer, de 97,13 dòlars el barril.

La caiguda del preu del petroli, però, s'ha reflectit més en la gasolina de 95 octans que en el gasoil. Això es deu en gran part al negoci del refinament, ja que en el conjunt d'Europa la capacitat de refinar petroli per fer gasoil és més limitada que per fer gasolina. De fet, alguns països europeus importaven molt gasoil ja refinat de Rússia, cosa que ara no poden fer per les sancions, segons fonts del sector petrolier.

Malgrat el descens dels preus dels carburants les vuit últimes setmanes, el seu preu és encara molt superior al d'un any enrere. La gasolina val aquesta setmana un 3,34% menys que els set dies precedents i el gasoil un 2,58% menys. Respecte al mes de juny, quan es va doblegar la corba, la gasolina s'ha abaratit un 16% i el gasoil un 14%. Però la gasolina és un 26% més cara que fa un any i el gasoil un 42% més car.

Per sota de la mitjana europea

El preu de la gasolina de 95 octans es manté a Espanya per sobre de la mitjana de la Unió Europea, situada a 1,774 euros el litre, encara que no de la zona euro, amb un preu mitjà d'1,818 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és superior al de la mitjana de la UE, que és d'1,804 euros, tot i que no és així al de la zona euro, amb un preu d'1,833 euros. Tot i això, incloent-hi la bonificació d'almenys 20 cèntims per litre, el preu dels dos carburants a Espanya estaria per sota de la mitjana europea.

stats