Crisi energètica
Economia Energia 06/09/2022

Sánchez aplicarà la compensació del topall del gas a les empreses amb cogeneració

La mesura beneficaria la indústria de la ceràmica, la química, la tèxtil, la paperera i la dels fertilitzants

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Senat

MadridEl govern espanyol permetrà que les instal·lacions de cogeneració rebin la compensació pel topall del gas que ja cobren les centrals de cicle combinat de les elèctriques. El president de l'executiu, Pedro Sánchez, ho ha anunciat en la compareixença d'aquest dimarts al Senat per abordar la situació econòmica i social derivada de la crisi energètica i l'escenari inflacionista. Es tracta d'una mesura que el PP havia demanat els últims dies i que, ràpidament, la formació conservadora s'ha encarregat de fer seva. "Encantats d'ajudar el govern. Els demanem que continuïn copiant els plans econòmics del PP i deflactin l'IRPF a les rendes mitjanes i baixes per afrontar els efectes de la inflació", apuntaven fonts populars. Des del govern espanyol defensen que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja havia comunicat al sector que l'adoptaria en una reunió el 2 de setembre passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De moment, el que Sánchez sí que aplicarà és aquesta excepció per a les instal·lacions de cogeneració de les indústries de gran consum de gas perquè, de manera temporal, quedin cobertes pel mecanisme ibèric. "Es tracta d'una mesura excepcional per a temps excepcionals que ha sigut sol·licitada per la mateixa indústria i de la qual es beneficiaran sectors que representen el 20% del nostre PIB industrial", ha explicat. Afectarà la indústria de la ceràmica, la construcció, el tèxtil, la química, la paperera i els fertilitzants, ha detallat el president. "Podran continuar funcionant i garantir els llocs de treball a tot el territori", ha assegurat.

La cogeneració utilitza la calor dels processos industrials per produir electricitat i l'increment del cost del gas ha obligat a aturar moltes d'aquestes instal·lacions. Actualment, la producció elèctrica de la cogeneració és un 60% més baixa del que és normal, indiquen fonts del ministeri de Transició Ecològica. Calculen que si aquestes instal·lacions es tornen a reactivar es podria estalviar un 1,2% de la demanda diària de gas en el millor dels escenaris. El motiu és que aquestes instal·lacions produeixen calor i electricitat d'una manera més eficient que generar calor per una banda i electricitat per una altra, afegeixen les mateixes fonts.

La cogeneració cobra una retribució regulada que l'any 2021 va ser de 665 milions d'euros. Arran de l'aturada de l'activitat, el govern espanyol està tramitant una ordre ministerial perquè s'incrementi la retribució regulada en més de 1.000 milions d'euros. Per l'existència d'aquest règim regulat, la cogeneració no percep la compensació que cobren les centrals de gas amb l'aplicació de l'excepció ibèrica, sinó que reben el preu de cassació del mercat majorista de l'electricitat, que és més baix. Ara el govern permetrà que aquestes empreses puguin renunciar a aquest règim i s'acullin al que permet el mecanisme ibèric.

stats