Energia
Economia Energia 26/09/2022

Tarragona acollirà la planta d'hidrogen més gran d'Espanya

Repsol i Enagás lideraran una inversió d'un mínim de 230 milions d'euros

ARA
2 min
Imatge d'arxiu de la Petroquímica de Tarragona

BarcelonaEl polígon petroquímic de Tarragona acollirà el projecte de creació de la planta d'hidrogen més gran d'Espanya, impulsat per les companyies Repsol i Enagás i que compta amb un pressupost de prop de 230 milions d'euros. En la iniciativa, que s'ha presentat aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Tarragona, hi participen també les empreses Iqoxe i Messer, que conformen un consorci liderat per Repsol i Enagás, segons recull Efe.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més d'aquests 230 milions, la iniciativa podria comptar amb 80 milions addicionals per a instal·lacions d'emmagatzematge elèctric, segons ha destacat en un comunicat aquest consorci d'empreses del sector energètic. L'objectiu del projecte és dissenyar i construir l'electrolitzador més gran d'Espanya, amb capacitat de 150 MW en la seva primera fase, i la seva posada en marxa es preveu per al 2025. En una segona fase, que començaria a partir del 2027, la capacitat de producció d'hidrogen renovable en aquesta instal·lació s'incrementaria fins a 1 GW.

L'electrolitzador utilitzarà preferentment energia renovable de proximitat i intentarà minimitzar el consum d'aigua per produir hidrogen i oxigen renovables.

Segons els plans inicials, l'hidrogen renovable s'utilitzarà com a matèria primera a la indústria local com a combustible industrial, encara que també tindrà usos en mobilitat i s'injectarà a la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d'hidrogen que transportarà aquest gas entre l'electrolitzador, situat al polígon nord del pol petroquímic, i la zona sud per connectar els diferents consumidors a través d'una xarxa oberta.

L'oxigen renovable també tindrà usos en la indústria circumdant i es distribuirà gràcies al gasoducte que ja existeix al Polígon Petroquímic, propietat de Messer. Per la seva banda, Iqoxe ha destacat que aquesta instal·lació li permetrà reduir les seves emissions de CO2, així com aprofitar aquest oxigen per a la producció d'òxid d'etilè.

El projecte es troba dins de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i del Corredor de l'Hidrogen de l'Ebre i s'engloba dins del consorci SHYNE. A l'acte de presentació hi han assistit el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès.

stats