Energia
Economia Energia 04/04/2023

El TSJC tomba el macroparc solar de Castellfollit del Boix

Els magistrats veuen inviable l'emplaçament per les seves grans dimensions

2 min
Un parc eòlic a la serra de Rubió, que també ocupa part del terme municipal de Castellfollit del Boix.

BarcelonaLa secció segona del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat el projecte d'un macroparc fotovoltaic al municipi de Castellfollit del Boix, a la comarca del Bages, que havia rebut el vistiplau de la Ponència de Renovables de Catalunya. La justícia ha donat la raó a l’Ajuntament en el contenciós que va presentar contra la resolució favorable de la Ponència d’Energies Renovables del desembre del 2020. L'Ajuntament ha expressat la seva satisfacció per la resolució, malgrat que encara no és ferma i es pot presentar recurs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La sentència, a la qual ha tingut accés l'ARA, és prou clara. La Ponència "no podia, com va acordar el 5 d'octubre del 2020, considerar viable l'emplaçament escollit en posar en dubte, donada la seva dimensió, la preservació del valor agrícola i ramader del sòl sotmès a tal protecció al terme municipal de Castellfollit del Boix". Així, la sentència fa referència a la primera resolució de la Ponència, del 5 d'octubre del 2020, que tombava el parc fotovoltaic, però que després, el desembre del mateix any, la mateixa Ponència va rectificar i va donar llum verda a la instal·lació.

En aquest sentit, el Tribunal destaca que el canvi de posició de la Ponència es va produir després d'un recurs de reposició de l'empresa promotora davant la mateixa Ponència, sense que s'hagués aportat cap documentació ni cap argument nou.

Els magistrats deixen clar que el parc és incompatible amb el planejament urbanístic del municipi i recorden que el decret del 2019 de la Generalitat de mesures urgents per l'emergència climàtica i de foment de les renovables estableix el criteri de proporcionalitat amb l'entorn i el model parcel·lari existent.

El projecte de parc preveia una potència de 43,77 MW i ocuparia gairebé 100 hectàrees, però amb tota la instal·lació i serveis la superfície ocupada arribaria a les 250 hectàrees, el 12% del terreny agrícola de Castellfollit del Boix.

El moviment contra el macroparc solar a Castellfollit va començar l'agost del 2020. Aleshores, des de l'Ajuntament ja es va posar el crit al cel contra un projecte que consideraven que "mataria el municipi" i, sobretot, la pagesia, el principal motor econòmic de Castellfollit del Boix. 

D'aquella preocupació en va néixer la plataforma Salvem Castellfollit. Com moltes altres plataformes veïnals de zones rurals de Catalunya que també s'han vist afectades pel desplegament de parcs d'aquestes magnituds, el lema del qual s'abanderen és "Renovables sí, però així no". L'empresa promotora va intentar fa unes setmanes fer una sessió informativa per explicar el projecte i oferir als veïns la seva entrada al capital, tal com preveu la legislació catalana, però una quarantena de membres de la plataforma van rebentar l'acte.

Empresa promotora

Des del municipi se senten menystinguts pel paper secundari que se'ls ha donat al llarg d'aquests dos anys i, sobretot, perquè consideren que no s'ha comptat amb la seva paraula.

L'empresa promotora d'aquest macroparc és Xaloc Solar, que estava participada majoritàriament en un principi per Enel Green Power (la filial de renovables d'Endesa). Aquesta companyia, però, es va desvincular fa més d'un any del projecte i va vendre la seva participació a l'enginyeria andalusa Proditel, segons han informat a l'ARA fonts d'Endesa.

stats