Economia 18/03/2013

L'alcalde i els regidors de Flix, en vaga de fam contra l'ERO

Els membres del consistori es tancaran a l'ajuntament fins que finalitzin les negociacions entre Ercros i els representants dels treballadors

Agències
3 min

FlixL'alcalde i els regidors de l'Ajuntament de Flix (Ribera d'Ebre) iniciaran la nit d'aquest dimarts una vaga de fam de tres dies per protestar contra el que consideren una falta de flexibilitat d'Ercros en la negociació de l'ERO presentat a la factoria d'aquesta localitat. Els membres del consistori es tancaran a l'ajuntament en vaga de fam fins que finalitzin les negociacions entre l'empresa Ercros i els representants dels treballadors. El detonant d'aquesta decisió és "la intransigència de l'empresa i la seva negativa a acceptar parlar de sacrificis salarials a canvi de conservació de llocs de treball", segons ha afirmat el consistori. L'alcalde Marc Mur ha dit que aquesta setmana és clau i definitiva per assolir un nou acord amb la directiva d'Ercros i que, per tant, "cal intensificar les accions reivindicatives després de conèixer l'últim posicionament de l'empresa".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Minuts després de dos quarts d'una del migdia, el comitè executiu de la Cambra de Comerç de Reus s'ha reunit amb l'alcalde i representants del consistori per conèixer de primera mà la situació del municipi. Isaac Sanromà, president de l'entitat de Reus, ha volgut mostrar el seu suport al municipi ebrenc i ha assegurat que totes les reivindicacions endegades pel consistori i els veïns són "molt justes". "Ho veiem amb preocupació perquè Ercros s'ha equivocat en la forma i en el fons. S'està jugant amb el futur del poble i de bona part de la comarca", ha conclòs.

Vaga indefinida

Mentrestant els treballadors d'Ercros continuaran amb la vaga indefinida iniciada diumenge "costi el que costi". Així ho ha explicat Xavier Pujol, membre del comitè d'empresa d'Ercros, davant la porta d'accés de personal del grup químic, on estan concentrats els empleats. Pujol ha dit que des de l'última trobada no hi ha hagut "cap pas més" per part de l'empresa i que, per tant, es veuen "obligats" a continuar amb l'acció de protesta fins al proper divendres, dia en què acabaran les negociacions a Madrid. Des del comitè d'empresa es considera "insuficient" la proposta de l'empresa de mantenir 115 dels més de 200 treballadors. Fins llavors, sindicats i treballadors han pactat serveis mínims.

Prop d'una cinquantena de treballadors i familiars d'empleats estan concentrats de forma continuada a la porta de personal d'Ercros amb motiu de la vaga indefinida. Així mateix, la via d'accés de mercaderies també està tancada, de manera que cap camió pot entrar o sortir de la planta electroquímica. L'objectiu és "no moure's de la porta", si no és que l'empresa es mostra disposada a flexibilitzar la proposta del passat divendres, han afegit els empleats.

Lots solidaris i donació de sang

Els comerços de Flix han començat una nova iniciativa per recaptar fons de cara a cobrir les despeses que impliquen totes les accions de protesta. Sota el nom 'Lots solidaris', el proper dijous se sortejaran quatre lots amb objectes per a la llar de tot tipus. Els diners recaptats se sumaran a les altres propostes solidàries d'aquest cap de setmana per ajudar a cobrir les despeses que generen les mobilitzacions.

A més d'aquesta acció, des de l'Ajuntament s'ha organitzat una donació de sang per a dimarts a la tarda a Ca Don Ventura. Amb el lema 'Abans que ens la prengui Ercros, la donem', l'objectiu de la campanya és mostrar un cop més el rebuig a l'ERO de l'empresa química. Una cinquantena de veïns ja han mostrat el seu interès a sumar-se a l'acció protesta i solidària.

Serà després que acabi la campanya de donació de sang quan els membres del consistori es tancaran a la Casa de la Vila en vaga de fam fins que finalitzin, divendres, les negociacions entre l'empresa Ercros i els representants dels treballadors.

stats