SEGURETAT SOCIAL
Economia 29/01/2021

Escrivá sobre el còmput de les pensions: “De 25 a 35 anys? Que no!”

Unides Podem amenaça amb una vaga general si es planteja una retallada

i
LAIA FORÈS
3 min
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, abans 
 De la seva compareixença ahir al Congrés de Diputats.

MadridLa polèmica fa setmanes que està sobre la taula: segons esborranys del ministeri de Seguretat Social publicats per diversos diaris espanyols, el govern de Pedro Sánchez ha plantejat ampliar de 25 a 35 anys el període del còmput del càlcul de les pensions, una idea que no forma part de les recomanacions del Pacte de Toledo. Però el ministre de Migracions i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va tornar a negar ahir en seu parlamentària que l’executiu es plantegi augmentar el període de còmput per fer el càlcul. Almenys, fins als 35 anys. La mesura suposaria una retallada de les pensions d’un 6,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Moltes de les reflexions són les que han sortit a la premsa i no reflecteixen el que hem presentat”, va assegurar al Congrés, en referència als documents remesos a la Comissió Europea. L’assumpte havia creat tant de soroll que els partits de l’oposició havien forçat la compareixença per la via d’urgència d’Escrivá perquè aclarís la qüestió. Li va costar. En la seva exposició inicial va estar més d’una hora parlant de les reformes de les pensions que té previst impulsar l’executiu i que ha presentat a Brussel·les, però no va fer cap menció a la polèmica.

Demanda d’aclariments

Va ser després del torn d’intervencions dels diputats quan Escrivá no va tenir més remei que parlar-ne. Tots els grups, a excepció del PSOE, li havien demanat reiteradament aclariments. “De 25 a 35 anys? Que no, que aquest no és el tema!”, va exclamar el ministre. “El que es diu [als documents remesos a la Comissió Europea] és el trasllat del que es va acordar. No hi ha més. No hi ha res amagat”, va insistir.

Tot i que formalment no hi ha contrapartides als fons europeus antipandèmia, el govern espanyol s’ha compromès davant Brussel·les a impulsar una sèrie de reformes en el marc del Pla de Recuperació i Resiliència, entre les quals hi ha la de les pensions, orientada a garantir la sostenibilitat del sistema, i la reforma laboral.

Segons els últims documents filtrats, no es recull l’augment de 25 a 35 anys però s’hi inclou una referència a estudiar “l’ampliació” del període de càlcul de les pensions. Escrivá va explicar que es fa referència a la necessitat de fer “càlculs complementaris”. Segons el ministre, “això no té res a veure amb una retallada de les pensions”.

Línia vermella

Escrivá no va convèncer els partits de l’oposició. Tampoc els seus socis de govern. La diputada d’Unides Podem Isabel Franco va advertir que la retallada de pensions “és una de les línies vermelles de la formació” i va arribar a amenaçar amb una vaga general si s’acabés concretant aquesta mesura.

Des del PP, Tomás Cabezón va ser molt crític amb Escrivá, a qui va acusar de saltar-se les recomanacions del Pacte de Toledo. També va assenyalar Unides Podem com a autor de les filtracions a la premsa: “El soroll ha vingut des del seu soci de govern. Nosaltres hem estat asseguts menjant crispetes”.

Les mesures de la reforma prevista

Les pensions i l’IPC: Assegurar el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes és una de les prioritats. El govern espanyol ja ha aprovat la revalorització de les pensions lligades a l’IPC.  

L’edat de jubilació:  Es vol acostar l’edat efectiva de jubilació a l’edat legal mitjançant el fre a les jubilacions anticipades i donant incentius a l’endarreriment de la jubilació.  

L’augment de la base màxima de cotització:  Hi ha uns límits mínims i màxims de la base de cotització dels treballadors. El govern espanyol vol eliminar el topall màxim.  

La substitució del factor de sostenibilitat:  És una mesura que actualment no s’aplica i que preveia lligar l’augment de les pensions a l’esperança de vida. A la pràctica, implicaria una reducció de les pensions. Ara es vol substituir per un mecanisme encara per definir que tingui en compte altres factors a més de l’evolució de l’esperança de vida.

Les mesures de la reforma prevista

Les pensions i l’IPC

Assegurar el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes és una de les prioritats. El govern espanyol ja ha aprovat la revalorització de les pensions lligades a l’IPC.

L’edat de jubilació

Es vol acostar l’edat efectiva de jubilació a l’edat legal mitjançant el fre a les jubilacions anticipades i donant incentius a l’endarreriment de la jubilació.

L’augment de la base màxima de cotització

Hi ha uns límits mínims i màxims de la base de cotització dels treballadors. El govern espanyol vol eliminar el topall màxim.

La substitució del factor de sostenibilitat

És una mesura que actualment no s’aplica i que preveia lligar l’augment de les pensions a l’esperança de vida. A la pràctica, implicaria una reducció de les pensions. Ara es vol substituir per un mecanisme encara per definir que tingui en compte altres factors a més de l’evolució de l’esperança de vida.

stats