Economia 07/11/2016

Espanya podrà avançar el pagament de 1.000 milions del rescat bancari

Serà la quarta vegada que l'Estat retorna per anticipat part del préstec que va rebre per sanejar el sistema financer

Agències
1 min
Luís de Guindos a la roda de premsa del darrer Consell de Ministres

Brussel·lesEl consell d'administració del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) ha autoritzat que Espanya pugui retornar per anticipat de manera voluntària 1.000 milions del rescat bancari de 41.300 milions que va rebre de la UE el 2012, segons ha informat aquest dilluns la institució.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta de la quarta vegada que Espanya fa un pagament avançat i eleva al 16% el retorn del rescat que va rebre fa 4 anys. No obstant això, l'Estat encara té un deute pendent amb el Mede de 34.700 euros, que haurà de saldar a finals del 2027.

"Aquesta quarta petició per accelerar els pagaments al Mede mostra les bones condicions d'accés als mercats a Espanya i la seva confortable posició de liquiditat", ha declarat el dirigent de l'entitat, Klaus Regling.

En aquest sentit, el directiu alemany ha destacat que el cas d'Espanya mostra l'eficàcia de la recapitalització de la banca a través del Mede, que "va finançar el sanejament del sistema bancari". La institució defensa que el seu programa de reformes va convertir l'estat espanyol en una de les economies de l'eurozona amb un creixement més ràpid.

Després d'autoritzar el retorn per anticipat, el Mede rectificarà el seu pla de finançament a llarg termini i rebaixarà el seu objectiu per al 2016 fins als 24.500 milions d'euros, respecte als 25.500 que havia previst inicialment.

Aquest reemborsament voluntari coincideix amb la visita del ministre d'Economia Luis de Guindos a Brussel·les per assistir a les reunions de l'Eurogrup i l'Ecofin. Guindos haurà de comparèixer davant del Parlament Europeu aquest dimarts per debatre la possible congelació de fons a Espanya, com a conseqüència de l'incompliment de l'objectiu de deute l'any passat.

stats