Laboral

L'atur a Catalunya baixa de les 350.000 persones per primer cop des del 2008

La xifra de desocupats a Espanya queda per sota dels tres milions, un rècord dels últims 13 anys

3 min
Un aturat espera ser atès en una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

BarcelonaDes que va començar la crisi financera del 2008, Espanya no havia aconseguit que als registres d'atur del SEPE hi tornés a aparèixer el número 2 acompanyat de la paraula milions. Per primera vegada en més de 13 anys, des del novembre del 2008, la xifra de persones sense feina a l'Estat ha baixat dels 3 milions. Concretament, el nombre de desocupats es va situar en 2.922.991, després que al maig es reduís en 99.512 persones. "Tornem a donar xifres d'atur que no havíem conegut en tres lustres", ha reivindicat el secretari d'estat de Treball i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, durant la roda de premsa posterior a la publicació de les dades per part del ministeri.

A Catalunya l'atur registrat també va baixar d'una barrera, en aquest cas la dels 350.000, fet que no passava des de l'agost del 2008. Així doncs, als serveis d'ocupació del Principat hi consten 348.027 persones desocupades, 16.671 menys que en el mes anterior. En comparació amb el maig del 2021, hi ha 133.790 aturats menys, una caiguda de més del 27%, coincidint amb la recuperació de l'economia catalana després del xoc inicial de la pandèmia. El govern català ha qualificat aquesta reducció "d'històrica" i ha assegurat que aquesta és una tendència "que es constata i es consolida".

A les portes de començar la temporada estival, el sector serveis ha empès aquest increment de l'ocupació. El catedràtic d'economia aplicada de la UB Raúl Ramos destaca que "sense cap tipus de dubte" aquesta millora del mercat de treball està relacionada, en part, amb la recuperació del turisme. No obstant, avisa que amb la incertesa associada a l'evolució de la guerra a Ucraïna i l'augment dels preus també és possible que algunes pimes es quedin amb marges molt reduïts i es vegin obligades a cessar l'activitat en els mesos vinents.

Rècord de contractes indefinits

D'altra banda, Catalunya va ser la segona comunitat on es van registrar més nous contractes durant l'últim mes, amb un total de 257.021, només per darrere d'Andalusia. En el conjunt de l'Estat, al maig es van formalitzar 1,6 milions de contractes (un 6% més), dels quals més de 730.000 van ser indefinits. El ministeri que lidera Yolanda Díaz destaca que aquesta és la xifra més alta en qualsevol mes de la sèrie històrica, després que l'aprovació de la nova reforma laboral al febrer hagi empès la contractació fixa per sobre de la temporal els últims mesos. En aquest sentit, també es tracta de la caiguda de la contractació temporal més elevada des que n'hi ha registres, segons el ministeri. Ramos considera, però, que encara hi ha marge per reduir la temporalitat i que aquest efecte se seguirà notant com a mínim fins a la tardor.

Pel que fa al nombre d'afiliats, la mitjana del maig a Catalunya es va situar en 3.599.604 persones (37.501 més que a l'abril), un 4,7% més que un any enrere, d'acord amb les dades del ministeri de Seguretat Social. Aquest bon comportament de les dades d'afiliació es va repetir en el total espanyol, que es va quedar en 20.232.723 persones, un repunt de 213.642 respecte al mes anterior. "A més, el dinamisme de l'ocupació d'aquest mes és compatible amb una millora de la seva qualitat, punt en què s'aprecien els efectes de la reforma laboral en el mercat de treball, amb un fort increment de la contractació indefinida", han insistit des del departament que dirigeix José Luis Escrivá.

Atur juvenil, en mínims històrics

El govern espanyol també ha tret pit d'una altra dada històrica d'aquestes últimes estadístiques. L'atur juvenil (és a dir, el dels joves menors de 25 anys) se situa en el nivell més baix des que hi ha registres: 199.920 persones, una davallada del 38% en l'últim any. "Aquesta xifra mai vista posa de manifest l'èxit de les polítiques actives d'ocupació i els fons europeus que s'han distribuït a les comunitats autònomes amb partides exclusives per als joves", ha defensat Pérez Rey. No obstant, el catedràtic Raúl Ramos també recorda que aquesta caiguda de l'atur juvenil s'explica igualment per un motiu demogràfic (el grup estadístic s'ha reduït) i perquè la pandèmia ha contribuït a un seguiment més elevat dels estudis superiors davant la incertesa del mercat laboral.

Els sindicats majoritaris han celebrat les dades, però també han recordat algunes de les preocupacions que no es dissiparan amb aquesta reducció de l'atur. Des de CCOO han exposat els seus dubtes sobre la "consolidació real" dels contractes indefinits i han explicat que algunes empreses també han substituït la temporalitat per parcialitat "com a fórmula de flexibilitat". Per la seva banda, la UGT ha reivindicat que aquesta millora de les perspectives "exigeix un augment generalitzat dels salaris" per compensar l'escalada dels preus. Tots dos sindicats estan organitzant una protesta a Madrid per a la setmana vinent que se centrarà en la recuperació del poder adquisitiu dels treballadors.

stats