Economia 08/06/2018

Sis de cada deu espanyols tenen contracte temporal involuntàriament

Espanya és el quart país de la Unió Europea on n'hi ha més casos

Albert Cadanet
2 min
POCA CONSISTÈNCIA  
 Un terç dels contractes creats al gener i al febrer eren temporals i a temps parcial.

BarcelonaSis de cada deu espanyols d'entre 15 i 65 anys treballen amb un contracte temporal involuntàriament. Així ho indica un estudi elaborat per l'Eurostat, l'oficina estadística de la Comissió Europea, publicat aquest divendres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades, la situació d'Espanya és una dels més preocupants. Primer, se situa lluny de la mitjana europea, on els casos en què una persona treballa amb un contracte temporal de manera involuntària són tan sols un de cada quatre. A més, és el quart país d'entre els 28 on n'hi ha més casos en relació a la població ocupada. La llista l'encapçala Grècia, on set de cada deu persones que tenen un contracte temporal voldrien estar fixes, seguida de Xipre (un 67% de casos) i Itàlia (un 63%).

A l'hora de distingir l'afectació que té aquest problema en funció del gènere, les dades espanyoles presenten una diferència notable. Els que en surten més malparats són els homes: set de cada deu tenen un contracte temporal sense voler-ho. Pel que fa a les dones, el percentatge és deu punts inferior (quasi sis de cada deu es veuen perjudicades per aquest problema).

Per Josep Oliver, catedràtic d'economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), aquests resultats "son una resposta a la destrucció d'ocupació". Durant la crisi, sectors com el de la indústria o el de la construcció (on el percentatge d'homes és més elevat que el de les dones) van ser uns dels més afectats. Per contra, àmbits com el dels serveis domèstics o algunes branques de l'hostaleria no van patir tant. Es tracta de professions on el percentatge de dones ocupades és major, "un factor que explica aquesta diferència" entre gèneres.

Malgrat tot, el nombre de persones que treballen amb un contracte temporal i preferirien tenir-ne un de fix s'ha reduït durant els últims tres anys. Precisament el 2014 es va registrar la pitjor dada de la sèrie que recull l'Eurostat. Llavors el 64% de la població ocupada a Espanya amb un contracte temporal ho estava de manera involuntària. No obstant, les xifres actuals queden lluny dels nivells precrisi. El 2007 tan sols un de cada tres espanyols estaven en la situació de voler canviar el seu tipus de contracte.

A l'altra banda de l'estudi, i molt per sota la mitjana europea, hi ha els Països Baixos, Bèlgica i Estònia. En tots tres casos el nombre de persones que treballen involuntàriament amb un contracte temporal no arriba al 10% de la població ocupada.

stats